• Eén oplossing voor gehele intermodale proces
  • Betere dienstverlening aan klanten 
  • Gecombineerd TMS en TOS
  • Zowel toegankelijk via web als EDI
  • Integratie met RCG-platform MIKE
  • Hosting in de cloud
  • Landen overschrijdende samenwerking
  • Bewezen werking
  • Realisatie via scrummethode
Rail Cargo Group

Rail Cargo Group (RCG) is een van de grootste logistieke spoorbedrijven van Europa. Als vrachtdivisie van het Oostenrijkse ÖBB biedt het klanten een wijdverspreid intermodaal netwerk voor end-to-end logistiek door heel Europa en ver in Azië. Ter ondersteuning van de aansturing van zijn transportoperaties implementeert Yellowstar voor RCG een overkoepelend Transport Management System (TMS) en een op de eigen RCG-terminals in te zetten Terminal Operating System (TOS).

Jaarlijks rijdt RCG meer dan 500.000 treinen. De Intermodale Business Unit van het bedrijf biedt klanten verbindingen kriskras door heel Europa, vervoert goederen tussen de belangrijkste economische hubs en alle grote Europese zeehavens en transporteert lading tussen Europa en China. Opdrachtgevers hebben daarbij meerdere opties. RCG kan volledige end-to-end logistieke services verzorgen, maar het is tevens mogelijk alleen treinslots te boeken of door de spoorwegmaatschappij de tractie te laten uitvoeren. Senior Specialist IT Projectmanagement bij RCG, Yohan Kok zegt: “Ons doel is om klanten gebaseerd op hun behoeften een goed netwerk te bieden met verschillende oplossingen.” RCG heeft hiertoe eigen terminals in Hongarije, Slowakije en Tsjechië. In Oostenrijk werkt het via de terminals van moedermaatschappij ÖBB, terwijl in overige landen samenwerkingsverbanden bestaan met andere spoorwegen. “Wij zochten een softwarepartner die één oplossing kan bieden voor de aansturing van ons gehele intermodale operationele proces. Ons systeemlandschap kunnen wij hierdoor samenvoegen en zo veel efficiënter werken,” aldus Kok. “Momenteel gebruiken wij verschillende TMS- en TOS-systemen; ook communiceren wij veel via e-mail en Excel.”

Geïntegreerde IT-oplossing

Rail Cargo Group implementeert het nieuwe TOS op de eigen terminals. De eerste daarvan is Bilk in Hongarije. Op negen sporen behandelt het bedrijf hier dagelijks twaalf tot twintig treinen. Het TMS komt in gebruik in alle landen waar RCG actief is als spooroperator. Beide systemen werken vanuit één platform waartoe ook partners en klanten toegang krijgen. Deze kunnen zo via web of EDI zelf orders inzien, documenten uploaden en dergelijke. Belangrijk is dat Yellowstar geen standalone oplossing biedt. Het gecombineerde TMS - TOS wordt onderdeel van het overkoepelende RCG-platform MIKE. 

rail cargo group

Betere dienstverlening aan klanten

Met het nieuwe systeem van Yellowstar komt alle operationele informatie overal in het netwerk voor iedereen beschikbaar, zo vervolgt Kok. Relevante operationele en tracking data zijn binnen het netwerk eenvoudig toegankelijk. “Die informatie-uitwisseling is een van de belangrijkste verbeteringen. Medewerkers in de verschillende landen kunnen veel beter samenwerken. Voor iedereen wordt het eenvoudig om het systeem te gebruiken. Vanaf het begin de juiste input betekent aan het eind ook een correcte facturatie. Allerbelangrijkste is echter dat wij onze klanten beter van dienst zijn. De klant kan over elke stap in het transport direct real-time informatie ontvangen.”

Volwassen bewezen IT-systeem

Yellowstar verkreeg de opdracht van RCG via een uitgebreide Europese tender. Kok noemt een aantal redenen waarom vanuit de tender Yellowstar is gekozen. “Yellowstar voldeed aan alle door de tender opgelegde eisen. De webbased aanpak en hosting in de cloud bijvoorbeeld en de technologische integratie met ons MIKE-platform. Bovendien wilden wij gezien de strakke deadlines het bestaande systeem niet te veel te hoeven ontwikkelen. Yellowstar had reeds een bestaand webbased TMS en TOS, waarin functionaliteiten via verschillende apparaten (laptop, etc.) toegankelijk zijn. Het is bovendien een systeem dat al wordt gebruikt door rail en terminal operators zoals TX Logistics en neska. Dergelijke bij onze nieuwe leverancier al aanwezige operationele knowhow was voor ons absoluut belangrijk.”

Via scrummethode naar eindresultaat

De realisatie van het nieuwe TMS en TOS gebeurt volgens de agile scrummethode. In sprints van telkens twee weken levert Yellowstar steeds nieuwe functionaliteiten die beantwoorden aan de vereisten in de user stories. Kok: “Yellowstar en Rail Cargo Group hebben eenzelfde DNA qua manier van werken. Je moet natuurlijk aan elkaar wennen, maar wij zien dat Yellowstar over de juiste knowhow beschikt en begrijpt wat wij nodig hebben. Op een andere manier zou het niet kunnen werken.”