Samenwerking tussen organisaties verbetert logistieke proces

Onder invloed van e-commerce wordt transparantie in de logistieke keten steeds belangrijker. Voor bedrijven is het van levensbelang dat ze meegaan in deze veranderingen en de supply chain zo optimaal mogelijk inrichten. Frank Erftemeijer (founder) en Osman Akdemir (director innovations) van Yellowstar zien dat een collaboration platform organisaties kan helpen hun supply chain zo in te richten dat deze aansluit bij de ontwikkeling van de pull economie. Om als organisatie te kunnen blijven voldoen aan de hogere eisen van de klant in deze veranderende wereld, moet de supply chain anders ingericht worden, merkt Erftemeijer: ‘De logistieke keten wordt korter, sneller en projectmatig aangestuurd. Er is een noodzaak voor snellere forecast-to-cash en order-to-cash, met minder voorraad.'

samenwerking


Lang en ondoorzichtig

In de praktijk ziet Erftemeijer dat bijvoorbeeld producenten van high asset based b2b-goods willen werken zonder voorraad, of de voorraad zo klein mogelijk willen houden. ‘Voorraad kost veel geld. Als deze producten worden besteld, wil je snel kunnen produceren en snel kunnen leveren.’ Dit blijkt niet altijd zo eenvoudig te realiseren. ‘De logistieke ketenis vaak lang en ondoorzichtig met veel partijen waardoor de keten lastig te managen is.’ Toch zien Erftemeijer en Akdemir dat het wel mogelijk is om de logistiek snel en transparant in te richten. Akdemir: ‘Door alle ketenpartijen proactief te informeren en te betrekken maak je de keten transparant, kun je op hoge snelheid betrouwbaar leveren, en een minimale voorraad aanhouden.’ Yellowstar biedt een platform waarin alle ketenpartijen aan elkaar worden gekoppeld. Dit wordt steeds belangrijker voor de supply chain.

Transparantie

Boskalis is één van de klanten van Yellowstar. Voor Boskalis is het belangrijk om minimale voorraad te hebben, maar wil altijd op tijd kunnen leveren zonder met grote claims geconfronteerd te worden. ‘Zij hebben die transparantie in de keten echt nodig om het risico aan te durven de voorraad minimaal te houden en toch snel te kunnen leveren’, zegt Erftemeijer. Akdemir: ‘Wij faciliteren het IT-platform dat klanten hierbij helpt. Veel leveranciers zijn gespecialiseerd in een applicatie, maar Yellowstar biedt de connectie van het hele spectrum aan. Klanten willen totaaloverzicht hebben. Eén neutraal supply chain collaborationplatform dat alles en iedereen in de gehele supply chain verbindt, waaraan allerlei applicaties gekoppeld kunnen worden waarin de waardevolle supply chain informatie met de relevante partijen wordt gedeeld. 

Inzicht

Ook in de vliegtuigindustrie speelt dit onderwerp, merkt Erftemeijer. ‘Een klant in de aviation had geen inzicht in de voorraad en de locaties. Tevens ontstond onduidelijkheid of certificaten wel of niet aanwezig waren. Daarnaast hadden de medewerkers geen goed zicht op het logistieke proces en mogelijke leveren reparatiesnelheid. Maar, als een vliegtuig aan de grond staat te wachten kost dat veel geld.’ Yellowstar heeft geholpen de keten transparant te maken. Met een centraal platform en de mogelijkheid om de data te connecten van diverse klanten en toeleveranciers heeft de klant de juiste informatie om te acteren.


Samenwerken op neutraal platform

Erftemeijer en Akdemir merken dat organisaties een drempel over moeten om tot samenwerking te komen. Erftemeijer: ‘Organisaties zijn soms afwachtend om samen te gaan werken. Het centrale platform kan naar de wens van de klant worden ingericht. De klant bepaalt welke informatie wordt  gedeeld en met wie (intern tussen afdelingen en extern met ketenpartijen).  Het  is  mogelijk  te  werken  met  tijdelijke ketens, of om een deel van de keten in de samenwerking te betrekken. Tot slot geeft de portal alleen een signaal wanneer de gebruiker een actie moet ondernemen. Hierdoor creëren we eenvoud in een wereld vol complexiteit.

samenwerking

Eenvoud door stap voor stap

Juist deze vrijheid en open software ziet Yellowstar als de kracht van het platform. Akdemir: ‘Ze kunnen de samenwerking stap voor stap verbeteren door voort te bouwen op bestaande systemen om zo gezamenlijke toegevoegde waarde te creëren of behouden, zonder in één keer een grote omslag te maken. Yellowstar maakt de supply chain inzichtelijk en daarmee voorspelbaar, zodat bedrijven altijd zelf aan het roer staan.’

Yellowstar - altijd in beweging

Nieuws & Events

Trendrapport: 6 grootste uitdagingen van een logistiek manager

Als logistiek manager wordt er vandaag de dag veel van u gevraagd. U voelt zich regelmatig als een held op sokken. Download ons allernieuwste trendrapport en stop met het continu stoppen van gaten. Leer hoe uw zes grootste uitdagingen beter te managen zijn.

Lees meer →
Nieuws & Events

Whitepaper: Logistieke innovatie is inmiddels een must

Innoveren in de logistiek is de enige manier waarop u zich als 3 of 4PL dienstverlener kunt onderscheiden van de massa. Gelukkig zijn de IT-tools voorhanden om innovatie te omarmen. De basis voor innovatie ligt in de handen van het management en de werknemers.

Lees meer →
Nieuws & Events

Trendrapport: Succesvolle Supply Chain Regisseur 2018

Benut u alle kansen van digitale samenwerking in de logistiek? U voelt de druk om efficiënter samen te werken en kosten te besparen. Maar hoe wordt u een succesvolle supply chain regisseur die haar hele supply chain efficiënter en socialer maakt.

Lees meer →