Ritra en Frankenbach winnen Zilveren Schakel Portbase

portbase

De bedrijfsketen zo goed mogelijk integreren is enorm belangrijk. Dat bewijst niet alleen de Portbase-award. De echte winst is het feit dat Ritra Cargo Holland en Frankenbach aan hun klanten kunnen laten zien dat ze klaar zijn voor de toekomst. Zowel het Nederlandse Ritra als het Duitse Frankenbach, beide Yellowstar-gebruikers, zijn tijdens de 5de Port Community Award van Portbase in de prijzen gevallen, ze wonnen de Zilveren Schakel. Beide bedrijven zijn een goed voorbeeld van waartoe Yellowstar-klanten toe in staat zijn: optimaal gebruik maken van gekoppelde keteninformatie.

Het belang van een goede integratie met het Port Community systeem van Portbase neemt snel toe. Exporteurs die zaken doen met de containerterminals op Maasvlakte II zijn verplicht om te communiceren door middel van dit systeem. Ritra en Frankenbach zijn daar klaar voor en hebben door de jury een award uitgereikt gekregen voor hun doortastende integratiebeleid. Ritra heeft gewonnen in de categorie expediteurs / exporteurs / importeurs, Frankenbach in de categorie achterlandvervoerders. Ad Schoenmakers, financieel directeur van Ritra over de winst: “Het betekent dat we zijn uitgeroepen tot de meest innovatieve speler binnen de Nederlandse havens. Dat we innovatief zijn weten we, dat willen we immers ook zijn, maar het was wel een grote verrassing dat we voor deze award werden genomineerd.”

Ritra: ‘Afgeven van positieve referentie naar onze klanten’

Frankenbach werd door de jury van de verkiezing omschreven als ‘een voorbeeldbedrijf voor het grensoverschrijdend gebruik van het Port Community System richting het achterland’. Het bedrijf uit Mainz is het eerste buitenlandse bedrijf dat de Zilveren Schakel van de Portbase Community Award wint.  

Yellowstar begint met deze twee prijswinnaars een imposant palmares op te bouwen binnen de Portbase-community. Twee jaar geleden kreeg Alcotrans, eveneens een gebruiker van de Yellowstar integratieoplossingen, ook al een Portbase-award uitgereikt. Bedrijven die eveneens gebruik maken van Yellowstar-oplossingen zijn onder andere Vonk, Hoyer en Smeets. 

“Eigenlijk vinden we alles wat met ketenintegratie te maken heeft belangrijk, van data-uitwisseling in het algemeen tot het delen van EDI-files in het bijzonder. We willen informatie snel en volledig doorgeven aan onze partners. Daarmee verbeteren we niet alleen onze service, maar door snel aan te haken op nieuwe ontwikkelingen kunnen we ook voorop blijven lopen”, vertelt Schoenmakers.

Ritra maakte al in 2013 deel uit van een Portbase-pilot. De onderneming werd gevraagd om te helpen bij het uitbouwen van de data-uitwisseling. “Noem het ladinginformatie 2.0. We waren uiteraard bereid om te helpen bij het uitbouwen van dit product, we zagen een kans om vooruitstrevend te blijven”, aldus de financieel directeur. “Het stelde ons opnieuw in staat om een positieve referentie af te geven richting onze klanten. De koppeling die Yellowstar voor ons heeft ontwikkeld zorgt ervoor dat we de informatie die rederijen bezitten kunnen doorgeven aan de verladers waarvoor we werken. Info over wat er op een boot zit is zo enorm snel beschikbaar.” 

Frankenbach: ‘Klaar voor ontwikkelingen die eraan komen’

Het argument dat voor Ritra het zwaarst weegt in het continue streven naar innovatie en verbetering van de bedrijfsprocessen is sterk vergelijkbaar met de beweegredenen van Frankenbach om te investeren in ketenintegratie. “We willen voor alles aan onze klanten laten zien dat we klaar zijn voor ontwikkelingen die eraan komen, klaar zijn voor de toekomst”, aldus Andreas Wagner, Operations Manager bij Frankenbach. Hij vervolgt: “We zijn het eerste bedrijf in Duitsland dat voldoet aan de standaarden van Maasvlakte II.” Wagner is blij met de aandacht die het winnen van de prijs genereert. Hij wil het moment graag delen. “We kunnen zo laten zien dat als onze klanten aanvullende eisen hebben, dat we in staat zijn om die ook op te pakken.” Overigens was het ook voor het Duitse bedrijf een verrassing om voor de award te worden genomineerd. In Duitsland bestaat geen vergelijkbare prijs. “En in bijvoorbeeld Hamburg is er niet de eis om EDI- of pre-informatie aan te leveren, daar is elke carrier er zelf voor verantwoordelijk”, aldus Wagner. 

Niet voldoen betekent afhankelijk zijn van anderen

De voordelen van een goed geïntegreerde keten zijn belangrijk, maar niet altijd even goed te kwantificeren, menen zowel Ritra als Frankenbach. Toch zijn deze er wel, in de vorm van een beter imago, meer grip op de keten en betere afleverprestaties. “Ben je niet in staat om te voldoen aan de eisen van Portbase, dan verlies je je goede connectie met de daar gevestigde terminals. Je bent dan als bedrijf verplicht om te werken via subcontractors”, aldus Wagner. 

Yellowstar: "Excelleren kan niet zonder klanten met visie."

Komen tot een strategie waarin logistieke ondernemingen onderscheidend te werk gaan, is zelden mogelijk zonder een goede samenwerking met een IT-partner. Yellowstar heeft, dankzij het inmiddels verrichtte werk voor Ritra en Frankenbach, een streepje voor op andere IT-leveranciers. Yellowstar is ook de leverancier met het breedste portfolio aan integraties voor het Port Community Systeem van Portbase. Frank Erftemeijer, directeur bij Yellowstar: “Toch kan ik heel eerlijk zijn over onze eigen prestaties: als leverancier kan ik niet excelleren als het me ontbreekt aan klanten met een visie. Hebben ze die wel, dan gaan wij én zij als een raket.” 

Integreren in complexe logistieke omgeving

De tevredenheid dat beide bedrijven nu tot de klantenkring van Yellowstar behoren is groot bij Erftemeijer, want ‘ze passen bij ons en onze visie’. “Het is goed om te zien dat bijvoorbeeld een onderneming als Frankenbach nu iets kan doen met de plannen die ze hebben. We hebben ze ook laten kennismaken met SCRUM, het in kleine stukken opknippen en implementeren van projecten. Op die manier zijn we erin geslaagd om in een complexe omgeving de juiste mate van integratie te realiseren.” Wat beide logistieke ondernemingen nu kunnen, is hun eigen IT-tools tegen het Port Community Systeem aan laten praten en zo precies te weten komen welke bewegingen er in de keten zijn te verwachten. 

Grip op bedrijfsprocessen en partnerdata

“De enige manier om over een goede supply chain integratie te beschikken en data uit te kunnen wisselen is door continu grip te hebben op je hele bedrijfsproces en toegang te hebben tot data van je partners”, stelt Erftemeijer. Het volgens hem belangrijkste voordeel dat bedrijven hieruit halen is dat ze voor hun medewerkers tijd creëren die dit kunnen steken in het bedenken van betere oplossingen voor hun klanten. “En aanvullend kunnen ze ketenadvies geven.” 

Juiste opzet maakt integratieproces eenvoudiger

De ervaringen van Ritra zijn eveneens erg positief. Schoenmakers geeft aan dat er vanuit zijn bedrijf regelmatig vragen zijn over automatisering en dat Yellowstar dan steevast snel reageert. “Ook geven ze aan dat we op een andere manier naar data kunnen kijken, ze dagen ons uit om vooruit te blikken. En daarin hebben ze gelijk, want in deze wereld is stilstand destructief. Voordat je klaar bent met bouwen is de wereld alweer een stap verder. Het intikken van informatie is daarom ook gewoon te arbeidsintensief, je moet alle data digitaal ontvangen en verwerken.

Meer doen met dezelfde organisatie

Ritra en Frankenbach zijn al met al klaar voor de nabije toekomst, de ketens van de bedrijven zijn zo goed als mogelijk klaar voor nieuwe stappen en aankomende ontwikkelingen. De vruchten die Ritra plukt van het gedane werk is volgens de financieel directeur dat de workflow efficiënter is, de scherpte in de organisatie is toegenomen en dat deze meer werk kan verzetten met hetzelfde aantal medewerkers. “Zonder een goede integratie zou het onmogelijk zijn om op deze schaalgrootte te opereren.” Wagner sluit zich hierbij graag aan. “De data intikken voor tweehonderd containers is niet te doen. Bovendien hebben we dankzij de ketenintegratie nu veel meer info, we krijgen die sneller binnen en kunnen onze klanten daarmee blij maken. Yellowstar werkt erg professioneel, ze hebben ons alles goed uitgelegd en het was een openbaring dat we, mede dankzij SCRUM, ook bij een IT-project snelle vooruitgang hebben kunnen boeken. De award komt daardoor wat mij betreft ook voor een groot deel op het conto van Yellowstar.”  

Yellowstar - altijd in beweging

Referenties

Hinterland cloud portal ondersteunt 4PL- bedrijven bij multimodaal plannen

Yellowstar Solutions heeft de ‘Hinterland cloud portal’ ontwikkeld. Deze portal geeft logistiek dienstverleners de mogelijkheid om een ongelimiteerd aantal modaliteiten te combineren. De portal is inmiddels uitgerold bij Kloosterboer, Honkoop en Distri Rail.

Lees meer →
Nieuws & Events

Meer dan ooit een must in de logistiek: iShare afsprakenstelsel

Frank Erftemeijer geeft inzicht in de trends en hoe het iShare afsprakenstelsel daar naadloos op aansluit. Samenwerking en data-uitwisseling is meer dan ooit een must. U bent welkom tijdens het seminar op ICT & Logistiek voor meer info.

Lees meer →
Referenties

Frankenbach heeft met Star Flow digitaal zicht op ketensamenwerking

Frankenbach Automobil Logistik GmbH is live gegaan met de Star Flow Automobile controltoweroplossing van Yellowstar. De geïmplementeerde supply chain management software is een combinatie van een order management systeem (OMS) en een TMS.

Lees meer →