Al meer dan vijftien jaar woon ik in hartje Rotterdam, direct aan de Nieuwe Maas. Het uitzicht verveelt nooit. Mijn werk komt letterlijk bij mij langs voor de deur. Wat zittend op mijn bank telkens opvalt, is dat de voorbij varende containerbinnenvaartschepen vrijwel nooit vol zijn. Dat ligt zeker niet alleen aan situaties van laag water. Was het maar zo. Ook in betere tijden zijn de achter elkaar aan varende binnenvaartschepen heel vaak maar half beladen.

De groeipotentie van de containerbinnenvaart is groot

Voor mij zijn die halfvolle schepen de beste illustratie van de groeipotentie die de containerbinnenvaart heeft. De capaciteit is beschikbaar, nu die optimaal benutten! Uiteraard ken ik de externe uitdagingen waarmee de binnenvaart wordt geconfronteerd: drukte op de terminals, constant veranderende cargo opening times en het genoemde lage water zijn er maar een paar van.

De binnenvaart heeft de toekomst zelf in handen

Tegelijkertijd kan de containerbinnenvaart door zowel in de keten als onderling meer samen te werken ook veel zelf doen. Nieuwe partijen zijn zo naar vervoer over het water te trekken. Het voorkomt ook situaties als bij het recente laagwater waarin voor het vervoer vaak nog ad hoc allerlei noodverbanden nodig waren. Waar dit mislukte, zullen bestaande klanten gaan nadenken over andere modaliteitskeuzes en raakt lading onnodig voor de binnenvaart verloren.

Samenwerken is voor iedereen goed

Meer onderlinge operationele samenwerking in de binnenvaart is voor iedereen voordelig. Want waarom op routes waar het ook anders kan, telkens half vol achter elkaar aan blijven varen? Kijk naar het deepsea-verkeer. Op de grote vaargebieden reist iedereen met elkaar mee en profiteert zo als vanzelf van schaalvergroting, inclusief alle voordelen in efficiency en kosten. In de binnenvaart kan dat ook. Punt - punt verbindingen met één vol schip vanaf één inlandterminal naar één deepsea-terminal en vice versa. Hoe efficiënt is dat! Het ‘enige’ wat het vraagt van binnenvaartoperators is om over de eigen schaduw heen te stappen. Samenwerken is voor iedereen goed. Commerciële belangen en operationele uitvoering zijn strikt te scheiden. Niemand hoeft op enige manier elkaars klantgevoelige informatie te zien.

Webbased IT faciliteert samenwerking

De wil om samen te werken is via moderne, webbased IT heel praktisch te faciliteren. Bijvoorbeeld door als binnenvaartoperators samen bovenop ieders eigen TMS een overkoepelende control tower te bouwen. Iedereen kan daar op zijn eigen manier op aansluiten voor het boeken van containers op schepen van anderen of andersom boekingen te ontvangen voor de eigen schepen. Door het toevoegen van uitgebreide track & trace weet elke deelnemer real-time wat met zijn containers gebeurt. Een naar ieders eigen wens in te richten dashboard geeft elke binnenvaartoperator 24/7 actueel inzicht en waarschuwt automatisch bij operationele afwijkingen die op dat moment om bijsturing vragen. 

Niet langer drie halfvolle schepen die vanuit bijvoorbeeld Duisburg elk vijf terminals in Rotterdam aanlopen. In plaats daarvan één schip vanuit één achterlandbestemming naar één deepsea-terminal en vice versa. De voordelen in efficiency, kosten en CO2-reductie zijn evident. Iedereen profiteert! Met het oog op de toekomst hoop ik van harte dat de containerbinnenvaart hier samen werk van maakt. Dat het uitzicht vanaf mijn bank er een stuk minder levendig van wordt, neem ik graag op de koop toe