Orfeo Ost, Manager Product Development Yellowstar

 

Duurzaamheid is momenteel topprioriteit in de logistiek. Voor het realiseren van de klimaatdoelen zal iedereen uiteindelijk duurzamer moeten werken. Uit eigen overtuiging of simpelweg omdat wetgeving dit verplicht. Invulling hieraan geven begint voor bedrijven met inzicht in de keten. Ketensamenwerking wordt nog belangrijker dan het al was.

 

Door in de logistieke keten alle schakels 24/7 real-time met elkaar te verbinden, wordt het mogelijk op elk moment een optimale keuze te maken. Hoe transparanter een keten, hoe beter de gemaakte keuze. Gaat men voor vervoer per vliegtuig, met de trein of toch liever de truck? En moet verzending daadwerkelijk direct? Of is het slimmer, goedkoper én duurzamer om even te wachten en vervolgens gebundeld te versturen? Inzicht is de basis voor het steeds zorgvuldig tegen elkaar afwegen van alle factoren: tijd, geld en steeds vaker duurzaamheid.

Sneller, efficiënter én duurzamer

Met innovatieve cloudbased software faciliteren wij bij Yellowstar al jarenlang real-time ketensamenwerking. Van klant, leverancier tot ketenpartner: elke schakel is eenvoudig aan te sluiten. Ketens worden  volledig voorspelbaar. Via eigen dashboards  kan iedereen mee- en zo nodig bijsturen. Goederen verdwijnen onderweg niet in een zwart gat. Het is de basis voor bedrijven om naast sneller en efficiënter, óók duurzamer te opereren. Inzicht voorkomt bijvoorbeeld onnodige voorraden, leidt tot slimmer verpakken, vermindert lege ritten, maakt inzet van milieuvriendelijk trein- en binnenvaartvervoer mogelijk, in plaats van vaak last-minute de truck. Het is zo mogelijk op elk moment in de keten een slimme keuze te maken.

CO2-uitstoot objectief meetbaar

Bij al die keuzes is het voor bedrijven essentieel dat - naast tijd en geld - ook duurzaamheid objectief meetbaar is. In onze IT-oplossingen voor het aansturen van intermodale ketens en van vaak wereldwijde supply chains hebben wij hiervoor een CO2-calculator geïntegreerd. Wij doen dat in samenwerking met BigMile. Het berekenen van de CO2-uitstoot kan al met minimale data; informatie over het traject, de modaliteit, de verpakkingseenheid en het gewicht van de lading volstaat. Uiteraard geldt ook hier - hoe meer data beschikbaar is en kan worden meegenomen in de berekening hoe accurater de CO2-berekening is. Via een geverifieerde rekenmethode wordt vervolgens met één druk op de knop de CO2-uitstoot berekend. Dat kan in één keer voor het gehele vervoer, maar ook apart voor voor-, hoofd- en natransport.

Achteraf, maar óók vooraf

De CO2-uitstoot van het uitgevoerde vervoer is op deze manier eenvoudig per order terug te koppelen aan een opdrachtgever. Of zelfs per artikel zichtbaar te maken voor de consument. Veel interessanter nog is het om de CO2-berekeningen al aan de voorkant van het vervoer te doen. Kies ik voor het vliegtuig met uitstoot x of ga ik voor de trein met uitstoot y? Voor elke situatie is met behulp van de CO2-calculator steeds een optimale afweging mogelijk tussen snelheid, kosten èn duurzaamheid als nieuwe volwaardige component.

Veranderen moet

Koplopers in de logistieke keten zien de (commerciële) waarde van duurzaamheid en geven het goede voorbeeld. Tegelijkertijd zijn er talloze bedrijven waar ketensamenwerking nog in de kinderschoenen staat. Laat staan dat inzicht  in CO2-uitstoot voor hen momenteel al speelt. Toch zullen ook zij moeten beginnen te veranderen. Hetzij omdat opdrachtgevers dit eisen en consumenten steeds kritischer worden, dan wel vanwege nieuwe Europese wetgeving. In 2024 wordt immers de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht. Op weg naar een duurzame toekomst zal iedereen uiteindelijk mee moeten.

Nog veel te winnen!

Bij Yellowstar ontwikkelen wij intussen door. Continu zijn wij op zoek naar nieuwe duurzame software-oplossingen met ketensamenwerking als basis. Op het gebied van duurzaamheid is in de logistiek nog heel veel te winnen!

Kom ook tot duurzaam logistiek succes

Orfeo Ost is al ruim tien jaar verbonden aan Yellowstar. Als Manager Product Development is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het ontwikkelen van Yellowstar’s logistieke softwareproducten, waarin ketensamenwerking altijd centraal staat. Een duurzamere logistiek is daarbij voor hem zowel als IT-manager als persoon een belangrijke stip aan de horizon.

Meer weten over wat ketensamenwerking kan betekenen voor uw duurzaam logistiek succes? Bel 088 - 141 88 00 of mail info@yellowstar.com voor een afspraak!