De Boer Group heeft zich van lokaal transportbedrijf razendsnel ontwikkeld tot globale logistiek dienstverlener. Grote internationale handelsmaatschappijen, retailers en e-commercebedrijven profiteren van een vernieuwende aanpak voor het managen van hun ladingstromen vanaf Azië tot aan de voordeur van de consument. Real-time overzicht via Star Flow Supply Chain van Yellowstar is daarbij de basis voor het 24/7 op de slimste manier organiseren, combineren en uitleveren van goederen. “Wij bieden de klant een one-stop-shop voor het regisseren van zijn gehele supply chain.

  • 24/7 real-time zicht op de supply chain
  • Optimale dienstverlening aan klanten
  • Efficiënte inrichting vervoersstromen
  • Vlekkeloze invulling van e-fulfilment
  • Elk moment kunnen bijsturen                       
  • Grote kostenbesparingen

De Boer Group is een familiebedrijf dat eind jaren dertig is opgericht door de grootvader van de drie broers die momenteel de leiding vormen. Decennialang richtte de onderneming zich puur op het vervoer van A naar B. Marcel de Boer: “Als laatste schakel ben je echter kwetsbaar. Opdrachtgevers zien je niet echt als een partner. Bovendien reikten onze ambities verder dan alleen transport.” Rond 2010 is daarom de weg naar verbreding van de dienstverlening ingeslagen. De Boer Group verzorgt tegenwoordig voor een groot aantal gerenommeerde klanten de gehele goederenstroom vanaf de fabriek tot en met de uiteindelijke aflevering bij de eindgebruiker. “Stap voor stap hebben wij ons ontwikkeld van transporteur tot allround logistiek dienstverlener, actief in meerdere landen op verschillende continenten.”

Nieuwe activiteiten

Met de groei in activiteiten zoals forwarding, warehousing en fulfilment/e-commerce, ontstond ook behoefte aan supply chain management en 4PL-services. De Boer: “De uitbreiding van activiteiten bracht nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Wij rijden geen containers, maar vervoeren goederen. Onze rol is het voor klanten faciliteren van de beschikbaarheid van zijn unieke artikelen (SKU’s) op de juiste tijd, op de juiste plaats. De klant beschouwt ons als een verlengstuk, niet als uitvoerder. Wij denken voortdurend mee en geven advies. Ons product is niet langer transport, maar full-service door de gehele supply chain. Wereldwijd, van het vervoer van meerdere containers tot de fulfilment van dat ene bestelde artikel tot aan de voordeur van de consument. Wanneer je daarbij in zoveel verschillende landen activiteiten ontplooit, loont het om samen te werken met de lokale specialist. Het hoeft niet per se een blauwe vrachtauto of een warehouse van De Boer zelf te zijn.”

Gehele supply chain inzichtelijk

“Voor het optimaal kunnen managen van de vaak complexe individuele supply chains van onze klanten, hebben wij contact gezocht met Yellowstar,” zo vervolgt De Boer. “De basis van het product Star Flow Supply Chain past heel goed bij onze eisen en ambities. De klant verlangt dat wij de supply chain tot op artikelniveau transparant voor hem aansturen. Samen met Yellowstar zijn wij hiervoor een twee jaar durend pad van innovatie ingeslagen. Het was een groot project, met veel werk aan de tekentafel voor een nieuwe inrichting van onze organisatie. Verdere automatisering vereist een totaal andere manier van werken. Onze medewerkers hebben wij stap voor stap meegenomen in de benodigde professionaliseringsslag. Maar ook hebben wij bijvoorbeeld een nieuw Warehouse Management System (WMS) geïmplementeerd.”

 

De Boer Group zet met de ingebruikname van Star Flow Supply Chain en de vertaling ervan in het eigen product Insight4PL de volgende stap naar volwassenheid als ketenregisseur. “Het niveau klanten waarvoor wij werken, wil voor hun logistiek geheel worden ontzorgd. Van los artikel tot complete container verlangt men volledig inzicht in de supply chain. Dankzij Star Flow Supply Chain kijken wij via Insight4PL over alles heen. De doorgevoerde digitalisering geeft ons volledige controle.”

Gekoppeld met bestaande systemen

Star Flow Supply Chain is door De Boer Group gekoppeld aan het eigen Forwarder Management System (FMS), Warehouse Management System (WMS) en Transport Management System (TMS). Het bedrijf kan nu bovendien koppelen met het managementsysteem van elke lokale specialist waarmee het samenwerkt. Iedere stap in de supply chain maakt de Yellowstar-applicatie centraal zichtbaar. Ook de klant en zijn leveranciers zijn daartoe op Star Flow Supply Chain aangesloten. Elk traject begint met het door de klant invoeren van een inkoopporder. Zijn leveranciers geven vervolgens in het systeem steeds de status van lopende orders in. In combinatie met het door De Boer Group zelf georganiseerde zee- en landtransport ontstaat aan de hand van al deze data real-time zicht op de gehele supply chain. Op elk moment is bij te sturen. Al ver vooruit is het voor De Boer Group ook zichtbaar wanneer het druk wordt.

Sturen op voorraden

De Boer Group doet meer met Star Flow Supply Chain. Uiteindelijk gaat het erom dat de eindklant van de klant nooit misgrijpt. Met name hiervoor is het WMS gekoppeld. Het bedrijf heeft zo in Star Flow Supply Chain echt het totaalbeeld vanaf de situatie bij de (Aziatische) leverancier en de goederen die vandaar onderweg zijn tot en met de actuele voorraden in de Europese warehouses en de doorlooptijden ervan. Sturing gebeurt op basis van KPI-afspraken met de klant over minimale voorraadniveaus, eigen kennis over actuele transittijden in de logistieke keten, etc. De ladingstromen kan het bedrijf zo proactief voor de klant aansturen.

Sparringpartner voor klanten

Voor klanten is De Boer Group nu echt een sparringpartner. De Boer: “Met klanten bespreken wij altijd uitvoerig de beschikbare parameters. Deze geven ons grip op de situatie. Die parameters zijn onze basis om supply chains steeds verder te kunnen verfijnen. Wat is bijvoorbeeld de juiste voorraadhoogte? Voorraad is immers kapitaal. Als upstream iets in de supply chain gebeurt, heeft dat direct gevolgen voor de voorraad. En waar hoort de voorraad te staan? Hoe hard loopt een artikel in een bepaalde regio? Moeten wij bijsturen in Noord-Holland of in Limburg? Wat heeft het voor consequenties voor de supply chain als de verkopen (Amazon – retail – e-commerce) in Frankrijk twee keer harder gaan dan in Duitsland? Hoe snel kunnen wij ingrijpen? Wij doen ook altijd eerst een sanity check. Kan een locatie bijvoorbeeld maximaal twintig containers per dag verwerken of 50.000 pallets in opslag hebben, dan heeft het geen zin om meer die kant op te sturen. Als er toch meer nodig is, is het goed om dit al zo vroeg mogelijk te detecteren. In overleg met de klant kunnen wij eventueel tijdig re-routen. Star Flow Supply Chain biedt ons het inzicht om bij elke verandering waar ook in de supply chain aan de knoppen te draaien. Maar ook om de klant te adviseren over het juiste moment van bijbestellen. Insight4PL toont wat er van elk artikel waar in de totale supply chain zit.”

Ook voor e-fulfilment

Voor grote en kleine e-commercebedrijven verzorgt De Boer Group vanuit een groeiend aantal eigen e-fulfilment centra in momenteel drie landen, tevens door heel Europa de complete afhandeling van online bestellingen. Ook voor deze e-fulfilment geldt: het inzicht vanuit Star Flow Supply Chain is de basis voor het via Insight4PL 24/7 op orde hebben van voorraden en het tijdig kunnen aanvullen daarvan vanuit andere locaties. De Boer: “E-fulfilment is echt topsport en maakt ons aanbod verder compleet. Aan de hand van onze data zijn artikelen steeds in de juiste hoeveelheid beschikbaar voor aflevering.”

De Boer is enthousiast over wat de samenwerking met Yellowstar zijn bedrijf brengt. “Wij wilden een systeem dat above & beyond gaat. Star Flow Supply Chain geeft ons volledig grip op de supply chain. Aan de hand van de beschikbare parameters kunnen wij optimaal plannen, bijsturen waar nodig en processen voor de klant steeds slimmer en efficiënter inrichten.”