19 November was het zover. Met dank aan evofenedex en Smurfit Kappa, mochten Frank Erftemeijer en Hans Ketterings namens Yellowstar een lezing geven over logistieke trends in het innovatie centrum van Smurfit Kappa in Oosterhout.

Hoe kun je als verlader en logistiek dienstverlener, innovatie organiseren. Wat levert het op en waar staat iedereen? We begonnen uiteraard met de noodzaak van veranderen. Aanwezigen deelden de conclusie dat blijven bij alles zoals het nu is, geen optie is. Sterker nog, velen vinden een inhaalslag noodzakelijk als het gaat om aansluiting maken met andere ketenpartners. Binnen een dag een nieuwe klant kunnen aansluiten op uw logistiek systeem, red je dat? Persona gedreven portalen heeft bijna niemand en sociale functies gaan buiten de systemen om met bellen, mailen en appen. De logistiek hangt nog vaak van email en Excel aan elkaar, terwijl de interne ERP systemen wel alle aandacht krijgen. Management by telephoning around!

Meer zendingen en kleinere drop sizes vereisen een andere managementstijl die alleen mogelijk is met de juiste en tijdige keteninformatie. Omkijken en reageren gaat plaats maken voor afstemmen en anticiperen, aldus Hans Ketterings, CEO bij Yellowstar. Alleen dan kun je met minder kosten een betere kwaliteit neerzetten.

Praktische tips

  • Verander resistentie: publiceer je visie, ga agile werken, introduceer verander ritme, neem jonge mensen aan.
  • Doe inspiratie op: je kan kijken wat je concurrenten al voor leuke dingen hebben draaien, of wat andere branches zoals airlines en banken allemaal al hebben geregeld.
  • Partneren: samen werken met andere hippe bedrijven geeft heel snel innovatie
  • Experimenteren: een eigen lab om iedere vrijdagmiddag te oefenen en uit te proberen.
  • Denken in persona’s: wat wil bijvoorbeeld een manager van een laad/los adres in 2025 allemaal kunnen doen op je systemen?

Ketterings: “De conclusie is om klein te beginnen, maar wel een groter plan voor ogen te hebben. Wilt u weten hoe Yellowstar u hierin kan ondersteunen en meer waarde toevoegd aan uw supply chain? Dan is een telefoontje naar +31 (0)88 - 141 88 00 genoeg”.