Hoe selecteer je als logistieke dienstverlener of logistieke afdeling de juiste softwareleverancier? Wat is de meest geschikte partij? Iedere onderneming die aan de vooravond staat van verdere digitalisering zal zich waarschijnlijk in deze vragen herkennen. Het overweldigende aanbod aan partijen en oplossingen maakt het heel lastig om door de bomen nog het bos te zien. Uiteindelijk is het kiezen van een leverancier van logistieke software bijna als het aangaan van een relatie. Eén is er voor jou de ware. Daarmee deel je lief, maar ook leed. Hierbij 10 tips voor de keuze van de ideale softwarepartner:

 

#1 Kennis van zaken

Een voor jouw situatie passende oplossing vereist diepgaande kennis van IT én van logistiek. Niet alleen uit de boekjes, maar óók uit de praktijk. Een fraai ogend softwarepakket is één, maar begrijpt de softwareleverancier daadwerkelijk je logistieke uitdagingen?

 

#2 Spreek met de juiste mensen

Een salesmanager kan als geen ander de voordelen van software aanprijzen. Uiteindelijk zijn het de logistieke consultant, de projectleider en hun team die bij de softwareleverancier het verschil maken. Bij de keuze van een softwarepartner is het cruciaal om ook met hen aan tafel te zitten.

 

#3 Weet wat je wilt

Heb vooraf helder voor ogen wat je wilt bereiken. Meer efficiëntie? Grotere klanttevredenheid? Kosten besparen? De concurrentie voor blijven? Of wellicht een aantrekkelijkere werkgever worden? Digitaliseren is een middel, geen doel op zich. De juiste softwareleverancier is je partner in het bereiken van de gestelde doelen (en idealiter zelfs meer dan dat).

 

#4 Breng ook zelf de juiste mensen aan tafel

Digitaliseren is mensenwerk. Dat geldt voor een softwareleverancier, maar óók voor je eigen organisatie. De praktijk toont dat vanuit de top georganiseerde IT-projecten helaas vaak mislukken. Betrek toekomstige gebruikers en laat hen zelf hun inbreng hebben richting softwareleverancier.

 

#5 Luister naar je gevoel

Het op het eerste oog mooiste meisje van de klas is lang niet altijd de beste partner. Zonder ‘klik’ geen relatie. Naast alle objectieve criteria is het belangrijk om naar je gevoel te luisteren. Kan ik met de consultant of projectleider van de softwareleverancier door één deur? Zo niet, dan wacht vaak een moeizaam traject.

 

#6 Ga te rade bij anderen

Andere partijen zijn je in de keuze van logistieke software waarschijnlijk al voorgegaan. Lees hun klantverhalen. Of beter nog: spreek een keer met een concullega af. Geen betere referentie dan die uit de dagelijkse praktijk!

 

#7 Werk stap voor stap

Een relatie vraagt om constant overleg, met elkaar afstemmen en verbeteren. Een softwareleverancier een opdracht geven met de afspraak ‘tot over een jaar’ mondt veelal uit in teleurstelling. Beter is een partij te kiezen die werkt volgens de scrummethode. Korte sprints met iedere twee weken een nieuw stukje software. Elk moment is zo bij te sturen.

 

#8 Bewaak de samenhang

Niemand begint een digitaliseringstraject vanaf nul. Nieuwe software moet altijd aansluiten bij bestaande systemen. Met de juiste koppelingen - bijvoorbeeld via een Enterprise Service Bus (ESB) – is data-uitwisseling tussen oud en nieuw geen enkel probleem.

 

#9 Houd rekening met klanten en ketenpartners

Je eigen processen digitaliseren is één; veel belangrijker nog is - en wordt - digitaal communiceren met klanten en ketenpartners. Gebruik van webbased techniek maakt het voor iedereen eenvoudig om aan te sluiten. Zonder dat data-uitwisseling van iemand grote investeringen vraagt.

 

#10 Alles blijft vloeibaar

Hoe goed je ook bent voorbereid, logistieke digitalisering is nooit een abc’tje. Voortschrijdend inzicht is typerend voor automatiseringstrajecten. Niet alles kan, soms moeten dingen anders. Met de voor jou juiste softwareleverancier bouw je aan een hechte relatie, om zo samen stap voor stap een optimaal resultaat te realiseren.

 

Zelf op zoek naar de ideale softwarepartner? Als Yellowstar gaan wij graag met je in gesprek, laten we snel kennismaken. Bel 088-141 88 00 of mail info@yellowstar.com voor een afspraak. Wie weet wordt deze eerste date het begin van een succesvolle (software)relatie.