Meer dan ooit een must in de logistiek: iShare afsprakenstelsel

Wat zijn de nieuwste (ICT-)oplossingen om logistieke processen efficiënt in te richten en effectief uit te voeren? Frank Erftemeijer van Yellowstar en Pascal van Beek van UC Group gaan er in hun seminars tijdens ICT & Logistiek 2018 uitgebreid op in. In dit artikel belichten ze alvast de trends en ontwikkelingen op het gebied van transport en distributie; een van de thema’s van het event, dat op 7 en 8 november in de Jaarbeurs Utrecht plaatsvindt.

Samenwerken en het verbinden van ketens

Softwarebedrijf Yellowstar is opgericht om logistieke processen voorspelbaar en transparant te maken. Mede-eigenaar Frank Erftemeijer: “We bieden onder meer sociale supply chain oplossingen in de cloud, die zowel de interne als externe ketenpartijen met elkaar verbinden. Dit sluit naadloos aan op de trend die we de laatste tijd zien in de transport en distributie, dat de markt vraagt om snellere en 24/7 levering met minder voorraad. De logistiek heeft meer werk en er zijn hogere kosten door kleinere zendingen. Samenwerking en data-uitwisseling is meer dan ooit een must; als alle ketenpartijen en relevante data zijn geïntegreerd, is de keten met elkaar verbonden. Zo kunnen ketenpartners eenvoudig realtime inzicht in hun logistiek krijgen en processen wijzigen.” Ook de ontwikkelingen rondom de Brexit en de gevolgen die die heeft op logistieke dienstverleners, verdienen volgens Erftemeijer de nodige aandacht. “Meer dan ooit zijn er oplossingen nodig om supplychaindata in een portal te publiceren en met elkaar te delen.

Uniforme afspraken maken

Yellowstar is cocreatiepartner en een van de officiele eerste softwarepartners van iShare: in opdracht van de Topsector Logistiek ontwikkelden meer dan twintig partijen uit de logistieke sector samen uniforme afspraken voor identificatie, authenticatie en autorisatie. Aan de hand van het afsprakenstelsel van iSHARE kan iedereen op een veilige en betrouwbare manier data met elkaar delen in de logistieke sector. Erftemeijer: “De logistieke markt staat meer dan ooit open om met elkaar samen te werken. Daar is iShare een heel goed voorbeeld van. Als Yellowstar zijn we vanaf het begin betrokken bij het ontwikkelen van het afsprakenstelsel en voerden we de eerste livetransactie uit met Ritra Cargo en Portbase.”

Complexe ketens aansturen

UC Group, een interim- en advies- bureau in productie & supplychain, is implementatiepartner van iShare. Managing partner Pascal van Beek spreekt ook tijdens ICT & Logistiek. “Organisaties in logistiek Nederland zitten vaak te hiërarchisch in elkaar; ze bewegen niet goed mee met de snelheid van de technologische ontwikkelingen in de markt. Kort gezegd helpen wij onze klanten adaptiever te worden.” De professionals van UC Group dachten mee over de technologie achter iShare. Van Beek: “Door de digitalisering zien we dat omnichannel-ketens steeds meer gemeengoed zijn. Dankzij e-commerce leveren immers niet alleen retailers aan de klant, maar gaan ook groothandels en producenten rechtstreeks leveren. In deze complexe logistieke ketens is informatie key, wil je alle ketenpartners optimaal aansturen. We merken dat die informatie niet overal even goed stroomt. Gelukkig zien we de laatste tijd een ontwikkeling naar meer openheid en samenwerking. Oplossingen als iShare zijn een keiharde must om de regie over de keten, het inzicht in data en daardoor de betrouwbaarheid te behouden.”

ICT & Logistiek 2018

Donderdag 8 november om 11.00 uur geeft Frank Erftemeijer van Yellowstar een seminar in het iSHARE-theater op de beurs. Om 15.00 uur diezelfde dag is het de beurt aan Pascal van Beek van UC Group; ook hij spreekt in het theater (hal 1 E.058). Meer info: www.ict-en-logistiek.nl.

Yellowstar - altijd in beweging

Nieuws & Events

Betrouwbare data-delen in uw supply chain dankzij iSHARE

De Nederlandse Logistiek heeft een uitgesproken positie in de wereldwijde ranglijst en wilt deze graag behouden. iSHARE biedt de oplossing voor een noodzakelijke efficiëntere en effectievere manier van samenwerken in deze sector.

Lees meer →
Nieuws & Events

Yellowstar is één van de eerste Softwarepartners van iSHARE

Globis en Yellowstar Solutions mogen zich vanaf deze week officieel Softwarepartner van iSHARE noemen. Het partnerschap met Globis en Yellowstar past in de strategie van iSHARE om elk logistiek bedrijf in Nederland te laten profiteren van de mogelijkheden van iSHARE.

Lees meer →
Referenties

Star Connect laat Bring Cargo zelf EDI-koppelingen leggen tussen klant & TMS

Bring Cargo heeft dankzij Star Connect in korte tijd een nieuwe klant aan zich weten te binden. Deze nieuwe klant eiste een EDI-verbinding tussen het eigen IT-systeem en het TMS van Bring. Volgende EDI-koppeling kan Bring zelf inrichten.

Lees meer →