Yellowstar Solutions bestond in april 2019 tien jaar. In die periode is vanaf nul een bloeiend bedrijf opgebouwd. Meer dan 70 ‘stars’ zetten zich inmiddels dagelijks in voor het voorspelbaar maken van complexe logistieke ketens. De mens staat daarbij voor Yellowstar altijd centraal. Succesvolle supply chains staan of vallen bij optimale samenwerking. In de toekomst nog meer dan vandaag. In het kader van tien jaar Yellowstar hierbij tien tips uit de dagelijkse praktijk van logistieke keten automatisering.

1. Plan yourself a smile

Maak van automatiseren een feestje. Door al uw medewerkers en logistieke partners mee te nemen in het proces van vernieuwing en via IT de juiste bevoegdheden te geven, verandert u werkdruk in werkplezier. Iedereen stuurt zelf mee en zal met enthousiasme bijdragen aan succes.

2. Zet de mens centraal

In een geautomatiseerde wereld lopen veel processen vanzelf door. De crux voor succesvolle supply chains is dat elke betrokken schakel real-time kan acteren op de veranderingen en uitzonderingen. Alles draait om het verbinden van mensen en hen het op het juiste moment aanbieden van de juiste infomatie. Dat is sociale IT, de standaard van morgen.

3. Ontwikkel in kleine stappen

De tijd van omvangrijke automatiseringstrajecten met lange doorlooptijden is voorbij. Via de scrummethode maakt u een project ‘klein’ en een logistieke keten stap voor stap voorspelbaar. Alle schakels zijn steeds betrokken en kunnen continu bijsturen.

4.  Kies voor ketensamenwerking

Kleinere zendingen, hogere frequenties, kortere deadlines, grotere flexibiliteit: het antwoord op de logistieke uitdagingen van vandaag en morgen is verdergaande horizontale en verticale ketensamenwerking. Iedereen heeft daarbij 24/7 real-time beeld en kan steeds proactief handelen.

5. Internet maakt u flexibel

Internettechnologie maakt uw IT flexibel. Weboplossingen zijn eenvoudig te integreren met uw bestaande systemen, makkelijk schaalbaar, houden ontwikkeltijden kort en bieden vanuit de cloud 24/7 overal en iedereen toegang. Onafhankelijk van locatie is elk moment de juiste actie mogelijk.

6. Geniet van uw vrijheid

Geen bedrijf wil zich voor eeuwig binden. Kies voor een partij met oplossingen waarvan u (desgewenst) zelf het beheer en de verdere ontwikkeling kunt doen en waarmee u onafhankelijk van wisselende marktomstandigheden, eenvoudig steeds nieuwe ketenpartners aansluit.

7. Verbind alle schakels in uw supply chain

Traditionele ERP- en WMS-systemen richten zich op de eigen omgeving van een bedrijf. Uw supply chain is echter veel breder. Succesvolle logistieke automatisering vereist koppeling van alle schakels via één overkoepelend, flexibel systeem. Zo kunt u uw gehele keten overzien en real-time aansturen.

8. Wees klaar voor Industrie 4.0

In Industrie 4.0 zal het Internet of Things alles en iedereen met elkaar verbinden. Denk samen met uw softwarebedrijf nu al na over wat dit gaat betekenen voor uw supply chains en systemen. In de toekomst is data delen geen keuze, maar een vanzelfsprekende randvoorwaarde.

9. Ook het klimaat is gebaat bij IT

Minder CO2 vereist minder lege kilometers en maximale belading. Dat bereikt u door goed te plannen, slimme consolidatie en meer horizontale en verticale samenwerking. Data delen is in alle gevallen de basis. Hoe meer (real-time) inzicht, hoe minder de verspilling, hoe hoger uiteindelijk de CO2-reductie en hoe lager uw kosten.

10. IT is een middel, geen doel

IT helpt u uw logistieke ketens te verbinden, te versnellen en te verkorten. Voor een succesvolle aanpak zijn IT-kennis en logistieke kennis daarbij beide even belangrijk. Het gaat om de combinatie. Om stevig te staan, zijn twee benen nodig.