Yellowstar bestaat in 2019 tien jaar. Aanleiding om met klant van het eerste uur Vonk & Co kort terug te kijken en vooral in te gaan op actuele logistieke trends en IT-ontwikkelingen. Voor IT verantwoordelijk directielid Stephan Vonk: “Ons proces en daarmee onze dienstverlening blijven wij samen met Yellowstar continu verbeteren.”

Vonk & Co specialiseert zich in de logistiek van witgoed. Jaarlijks verzorgt de transporteur door heel Nederland de distributie van meer dan een miljoen apparaten, zowel richting retail, detailhandel als rechtstreeks aan de consument. Stap voor stap is hiervoor door Vonk & Co een succesvol, op de multichannel en omnichannel wereld gericht logistiek concept ontwikkeld. Met Yellowstar vanaf 2009 als softwarepartner. Stephan Vonk herinnert zich: “Direct nadat Frank Erftemeijer van start ging met Yellowstar, stond hij bij ons op de stoep. Gebruikmakend van de expertise van Yellowstar zijn wij vanaf die tijd in onze logistiek en IT steeds verder doorgegroeid. Het is een bepaalde vertrouwensband die ontstaat. Je begint met een klantportaal, dan komt er een orderportaal bij, vervolgens een charterportaal, enz. Vanuit ons bestaande warehousemanagementsysteem bouwen wij steeds verder. Ons proces en daarmee onze dienstverlening blijven wij samen met Yellowstar continu verbeteren.”

Eén druk op de knop

IT is voor Vonk & Co primair ondersteunend en zorgt er uiteindelijk voor dat medewerkers tijd krijgen voor andere en nieuwe dingen. Een goed voorbeeld is het sinds vijf jaar elke ochtend met één druk op de knop geautomatiseerd bij de klanten aanmelden van alle orders. Voor die tijd ging dat voor de helft per mail en voor de helft per fax. Vonk: “Onze mensen hebben hierdoor de tijd gekregen om de nieuwe orders die de hele dag binnenkomen te controleren op juistheid. Zo voorkomen wij dat onze opdrachtgevers teveel kosten hebben en onze chauffeurs chagrijnig worden dat zij niet kunnen afleveren. De eindklant is bovendien blij dat zijn bestelling er steeds precies op tijd is. Tijdens de order entry en orderverwerking doorlopen wij daarom alles goed. Dat verdien je echt terug.”

Echte frontrunner

Vonk blijft bescheiden, maar de organisatie van de multichannel en omnichannel logistiek maakt het bedrijf een echte frontrunner. Grote witgoedfabrikanten sturen regelmatig vervoerders uit andere Europese regio’s langs om hen te laten kennismaken met de aanpak van de Tielse transporteur. “Nederland is sowieso trendsettend in 24-uurs en same day deliveries. Onze opdrachtgevers vinden dat wij door onze communicatie van klant tot eindgebruiker en de zichtbaarheid die wij creëren, voor andere landen een voorbeeldfunctie hebben. Maar wij kijken vooral naar onszelf. Ik denk dat wij het goed doen. Ook tijdens de recessie hebben wij de kwaliteit hoog gehouden en nooit mensen hoeven te ontslaan. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in mooie nieuwe opdrachten.” Vonk & Co koestert daarbij het familiaire van een familiebedrijf. “Het is een USP voor ons bij het aannemen van personeel. Maar ook naar onze klanten: de retail, de detailhandel en de consument. Iedere keer staat een betrouwbaar persoon bij hen op de stoep. Niet een onbekende ingehuurde kracht, maar echt een vertrouwenspersoon.”

Digitale handtekening

Voor de nabije toekomst ziet Vonk twee belangrijke ontwikkelingen met grote impact: “Duurzaamheid staat bij ons hoog op de agenda. Wij willen af van de papieren vrachtbrief. De digitale handtekening is belangrijk. Wij kunnen dan bovendien nog meer informatie real-time gaan delen. Ook bijvoorbeeld door bij een schade of weigering direct een foto te maken. De afwikkeling gaat dan sneller. Verder willen wij nóg transparanter worden. Dat pakken wij allemaal samen op met Yellowstar. De ideeën daarvoor zijn er, maar hoe is nog een kwestie van overleg en kosten.”

CO2-korting?

Gevraagd naar actuele logistieke trends is snel kunnen leveren voor Vonk de belangrijkste. “Een tijd lang was ook vermindering van voorraden een trend. Maar nu gaan voorraden toch weer omhoog, juist omdat men in deze economisch gunstige tijden sneller wil kunnen leveren. De 24-uurs economie wordt steeds voelbaarder. Ik zie alleen geen link tussen snel leveren met voor de consument heel veel tijdopties, terwijl wij aan de andere kant worden geacht CO2 te besparen. Dat laatste is ook zeker een trend. Dus waarom moet de klant nu extra betalen voor snellere levering? Moeten wij andersom de klant juist niet een soort CO2-korting gaan geven om later te mogen leveren?”

De belangrijkste trends volgens Stephan Vonk

Multichannel en omnichannel snel kunnen leveren

CO2-doelen creëren noodzaak tot ketensamenwerking

Aandacht voor beveiligen van IT-systemen

Steeds grotere ketentransparantie

Meer ketensamenwerking

CO2-reductie is ook een belangrijke trigger voor verdere ketensamenwerking, zo denkt hij. “Hoewel iedereen in de logistiek vrees heeft voor het delen van zijn data, sturen de huidige CO2-doelstellingen ons toch echt richting meer samenwerking met onze collega-concurrenten. Hoe spannend dit ook is, dat wordt de toekomst. Het maakt nogal een verschil of je één vrachtwagen de stad in laat rijden of twintig busjes. Want ook al zijn die busjes elektrisch, het elektriciteitsnet kan dat niet aan en dat geldt ook voor het wegennet.”

Efficiënte koppelingen

Qua IT betekent samenwerking het realiseren van koppelingen. Vonk & Co breidt zijn overkoepelende portal daarvoor continu uit. Iedereen kan zodoende aansluiten en informatie opvragen (via web en EDI) in de vorm en op het tijdstip dat hen het beste past. Vonk: “Dat is wel een uitdaging. In de retailsector bijvoorbeeld heeft elk van onze opdrachtgevers zijn eigen portaal. Daar moeten wij steeds apart op aansluiten; dat maakt het niet per definitie makkelijker. Intern binnen Vonk & Co zijn wij wel ver om van producent tot aflevering echt alle informatie te kunnen delen. Wij streven naar complete ketenregistratie. Daarbij zijn wij deels echter ook afhankelijk van anderen en zelf moeten wij nog de digitale vrachtbrief implementeren.”

Beveiliging belangrijke IT-trend

De belangrijkste IT-trend voor het moment is voor Vonk de aandacht voor de beveiliging van systemen. “Dat staat voor mij veruit bovenaan. Vorige zomer hebben wij bij Vonk & Co een ransomware aanval gehad. Dankzij onze goede beveiliging en back-up hebben wij dat heel snel kunnen tackelen. Binnen vijf uur waren wij weer operationeel en nagenoeg niets kwijt. Dat moet ook wel; als wij er net als een Maersk twee weken uit zouden liggen, kan ik wel gedag zeggen tegen mijn klanten.”

Plan yourself a smile

“Zolang alles het doet, kan ik erom lachen,” zo vertaalt Stephan tot slot het Yellowstar-motto ‘Plan yourself a smile’ naar zijn eigen situatie. “IT is heel belangrijk. Vijf jaar terug konden wij dus voor het eerst met één druk op de knop alle orders bij onze klanten aanmelden. Toen die knop de eerste keer werkte, kregen wij een behoorlijke lach op ons gezicht. Daarna went het snel en wil je dat nog weer meer mogelijk wordt. Wij zijn continu op zoek naar volgende verbeteringen.”