• Real-time informatie-uitwisseling
  • Einde aan handmatige handelingen
  • Forse tijdbesparing
  • Meer tijd en aandacht voor de klant
  • 24/7 automatische updates
  • Planners krijgen leuker, interessanter werk
  • Klaar voor integrale planning

neska Container Line is door Yellowstar via API’s aangesloten op de service Melding Container Achterland (MCA) Barge van Portbase. De planners van de barge operator kunnen nu veel sneller en efficiënter voormelden bij de grote containerterminals in de haven van Rotterdam. Handmatige handelingen via webschermen zijn niet meer nodig. Ook alle updates vanuit de terminals komen automatisch binnen.

Dag in, dag uit lopen de binnenvaartschepen van neska Container Line de containerterminals in de haven van Rotterdam aan. Al deze bezoeken en de daarbij te lossen en te laden containers moeten verplicht via het havenbrede Port Community System van Portbase worden voorgemeld. Begin 2020 heeft Portbase hiervoor via MCA Barge een nieuwe, op de toekomst gerichte dienstverlening geïntroduceerd. De informatie-uitwisseling gebeurt daarbij via API’s in plaats van het Edifact-formaat. Zodra de API-specificaties beschikbaar waren, heeft Yellowstar voor neska Container Line de benodigde koppelingen gerealiseerd.

Géén handmatige handelingen meer

De API-koppelingen bieden neska Container Line meerdere voordelen. Anders dan voorheen zijn voor het voormelden bij de grote containerterminals op de Maasvlakte geen handmatige handelingen meer nodig via de webschermen van Portbase. Ook de rotaties en scheepsbezoeken meldt neska Container Line nu direct voor vanuit het eigen systeem. Dat bespaart tijd en voorkomt vergissingen. Hans Buytendijk, Managing Director van neska Container Line: “Onze IT-systemen zijn sinds kort geschikt voor het automatisch verwerken van alle informatie die van buitenaf bij ons binnenkomt en die wij zelf uitsturen. MCA Barge API is daarin een belangrijke schakel. En dus moet je zorgen dat je hierop goed bent aangesloten.”

Geïntegreerd in neska-systeem

Yellowstar heeft MCA Barge API volledig in het IT-systeem van neska Container Line geïntegreerd. Op het moment dat de planners van neska Container Line in het eigen systeem de planning voor de binnenvaartschepen maken, gaan de noodzakelijke data over reis, bezoeken en containers real-time ook naar Portbase. Updates vanuit de terminals komen eveneens 24/7 automatisch bij neska Container Line binnen. De planners hebben hier geen omkijken naar. Updates hoeven niet meer apart te worden opgevraagd.

Razendsnelle informatie-uitwisseling

Buytendijk: “Via MCA Barge API krijgen wij veel sneller en veel betere informatie binnen, die wij vervolgens automatisch kunnen verwerken. Uiteindelijk brengt het ons bedrijf op een hoger niveau. Onze mensen hoeven hun tijd niet meer te besteden aan handmatige herhaalactiviteiten. Dat maakt het werk aantrekkelijker. Alle aandacht kan men nu richten op de klant en op creatieve oplossingen voor de vervoersvragen die bij hen leven.”

Klaar voor aansluiting op integrale planning

De API-koppeling van neska Container Line met MCA Barge is tevens klaar voor aansluiting op de aanstaande integrale planning van containerbinnenvaartschepen in de haven van Rotterdam door Nextlogic. Door deelname worden de schepen van neska Container Line efficiënter gepland. Dat voorkomt wachttijden en versnelt de doorlooptijden in de haven. neska Container Line kan zijn scheepscapaciteit hierdoor beter benutten.

Portbase en Nextlogic testen momenteel de nieuwe dienstverlening voor de integrale planning. Zodra hiervoor een ‘go’ komt, zal Yellowstar neska Container Line via MCA Barge API aansluiten. Buytendijk: “Yellowstar werkt al langer voor ons. Onze samenwerking ervaar ik als zeer positief. Ook in dit traject was weer sprake van open en transparant samenspel.”