DHB en TeamTrans maken via Star Portal Customers van Yellowstar elke zending real-time zichtbaar voor afzender, vervoerder en ontvanger. Beide distributienetwerken beschikken nu over een uitgebreide Control Tower voor het verfijnen van hun dienstverlening aan zowel de zakelijke als de particuliere klant. Met dagelijks door de gehele Benelux circa 500 vrachtwagens op weg naar 12.000 adressen gebeurt de aflevering voortaan nog efficiënter en volledig transparant.

  • Elke aflevering real-time zichtbaar
  • Proactief bijsturen bij veranderingen   
  • Veel minder telefoon- en mailverkeer   
  • Uitgebreide track & trace voor ontvangers
  • Volledig digitaal dossier per zending
  • CO2-uitstoot concreet meetbaar

In DHB en TeamTrans bundelen twaalf gerenommeerde familiebedrijven in het wegvervoer via een slim hub & spoke systeem hun regio-overstijgende distributie door de Benelux (DHB) en Nederland (TeamTrans). Na het lokaal ophalen bij de afzender, vindt ’s nachts gebundeld vervoer plaats tussen regionale depots. In elke regio verzorgt de daar actieve logistieke dienstverlener vervolgens voor zijn collega-transporteurs de fijnmazige distributie naar de eindklanten. Binnen 24 uur is op die manier met minder kilometers overal aflevering mogelijk. Zowel voor de zakelijke markt als richting consument. “De dienstverlening in ons distributienetwerk gaat verder dan bij anderen,” zo is directeur Jeroen Hermus van DHB overtuigd. “Inherent aan familiebedrijven is de wil groot om de klant overal en altijd optimaal van dienst te zijn.” 

Volledige transparantie in de logistieke keten

DHB en TeamTrans delen hetzelfde overkoepelende IT-platform. Alle deelnemende familiebedrijven zijn hier vanuit hun eigen decentrale Transport Management Systeem (TMS) op aangesloten. Het is de basis waarop de regio-overstijgende distributienetwerken al jarenlang met succes functioneren. Daarbij groeide wel de behoefte aan nog meer en betere informatie-uitwisseling. IT-manager Erik Heijstek: “Consumenten zijn al langer gewend om via track & trace hun zendingen op de voet te volgen, maar ook bedrijven gaan op dit gebied steeds meer verlangen. Tijdens de coronacrisis heeft dit verder een vlucht genomen. Bedrijven willen niet langer in het ongewisse zijn over het bezorgmoment.”

Hermus vult aan: “Wat wij met name aan onze dienstverlening wilden toevoegen, is real-time zicht vanaf het moment dat een chauffeur vertrekt voor de lokale aflevering. De uitvoerende logistieke dienstverlener had die informatie wel, maar deze was niet centraal beschikbaar. Dat gat hebben wij met Star Portal Customers ingevuld. Alles wat gebeurt, is nu in de Control Tower voor iedereen in het netwerk volledig zichtbaar. Elke verandering onderweg wordt direct getoond, iedereen heeft hetzelfde beeld. Zowel bij de deelnemende logistieke dienstverleners als bij de afzenders en ontvangers.” Via de Control Tower zien planners bijvoorbeeld direct wanneer een aflevering buiten de vooraf geplande ETA of openingstijd van de ontvanger dreigt te vallen. De bezorging is zo steeds op tijd aan te passen. Ook afzenders hebben via hun eigen dashboard perfect zicht op de voortgang.

Uitgebreide track & trace

Ontvangers profiteren via Star Portal Customers van uitgebreide track & trace. Klikken op een toegestuurde link volstaat. De track & trace start met een tijdvenster van vier uur op de avond voor de gekozen bezorgdag. Wanneer de chauffeur vertrekt, wordt dit tijdvenster verfijnd naar twee uur en gedurende de route naar zelfs een half uur. De ontvanger kan de zending op zijn telefoon steeds op de voet volgen. Bij veranderingen onderweg (files, etc.) past Star Portal Customers de getoonde venstertijd automatisch aan.

CO2-uitstoot meetbaar maken

Hermus: “Ons nieuwe systeem sluit perfect aan op de veranderende informatiebehoefte bij afzender en ontvanger.” Daarbij past ook dat DHB en TeamTrans via een extra module in Star Portal Customers de CO2-uitstoot van het vervoer meetbaar maken. “Klanten vragen steeds vaker informatie over de CO2-uitstoot. Wij willen die uitstootgegevens daarom standaard op zendingniveau kunnen aanbieden. Klanten zien dan zelf het verschil tussen het gebruik van een elektrische truck, rijden op biofuels, etc.”

Klantgericht

De samenwerking met Yellowstar bevalt DHB en TeamTrans goed. Heijstek: “Alles begint met onderlinge transparantie.” En vult Hermus aan: “Yellowstar weet onze wensen uitstekend te vertalen in daadwerkelijke functionaliteiten. Daarbij is het bedrijf strak georganiseerd en denkt het altijd in oplossingen.”

In DHB werken de volgende zes logistieke dienstverleners samen: Charlier Logistics, De Graaf Logistics, Distrilog, Thijs Logistiek, Tielbeke en Wesseling Logistics.

In Teamtrans zijn dit deze tien logistieke dienstverleners: Beentjes Transport, De Graaf Logistics, Fox Global, Naeye Logistics, Portena Logistiek, Thijs Logistiek, Tielbeke, Visser Duiven, Van Eck Transport en Wesseling Logistics.