Elke dag bezorgt Vonk & Co meer dan 15.000 huishoudelijke apparaten bij winkels en consumenten door heel Nederland. Voor een vlekkeloze uitvoering is Yellowstar al vele jaren de vaste softwarepartner. Dankzij de nauwe samenwerking kan de logistieke dienstverlener al zijn processen optimaal aansturen en van opdrachtverstrekking tot facturatie real-time informatie uitwisselen met klanten, chauffeurs en ontvangers. Directeur Stephan Vonk: “Ons proces - en daarmee onze dienstverlening - blijven wij samen met Yellowstar continu verbeteren.”

  • IT als basis voor verdere bedrijfsgroei
  • Optimale aansturing via centraal TMS, direct gekoppeld aan andere applicaties
  • Klantenportaal voor real-time informatie-uitwisseling met ontvangers
  • Snelle en efficiënte afhandeling charterritten
  • Continue verbetering door structureel samenspel met Yellowstar

Vanuit de Betuwe verzorgt Vonk & Co voor een grote diversiteit aan witgoedproducenten de bezorging van jaarlijks miljoenen huishoudelijke apparaten. Een onderscheidende dienstverlening geeft de logistieke dienstverlener hierin een unieke positie. Winkels krijgen in één keer meerdere merken aangeleverd (i.p.v. voor elk merk een aparte bezorgdienst). Maar ook bezorgt Vonk & Co rechtstreeks bij consumenten, inclusief desgewenst vakkundige installatie. Een absolute groeimarkt, zo geeft Stephan Vonk aan. “Steeds meer producenten starten met online verkoop aan consumenten. Wij sluiten aan bij die trend en investeren volop in home delivery.”

Vonk & Co’s softwarepartner

Yellowstar is al vele jaren Vonk & Co’s softwarepartner. Vonk: “Yellowstar denkt structureel met ons mee. Deels bouwt men zelf, deels adviseert Yellowstar ons over specifieke oplossingen en begeleiden zij dergelijke trajecten ook. Bijvoorbeeld voor een nieuw Warehouse Management System (WMS) dat wij implementeren. Yellowstar verzorgt vervolgens zelf via Star Connect de koppelingen met ons centrale Transport Management System (TMS).”

Papierloos en sneller werken

Stap voor stap heeft Yellowstar het TMS van Vonk & Co de laatste drie jaar grondig vernieuwd. Het TMS is nu een volwaardige Star Flow Supply Chain applicatie, volledig schaalbaar, naar wens uit te breiden en te koppelen met andere systemen. In het TMS lopen automatisch alle transportorders van witgoedproducenten binnen, gebeurt de planning en de aansturing van de uitvoering. Recent is aan het TMS door Yellowstar ook een nieuwe digitale facturatiemodule gekoppeld. Van voorheen een volledig handmatige werkwijze gebeurt factureren voortaan geheel automatisch. Vonk: “Door verdere digitalisering willen wij zoveel mogelijk papierloos - en daarmee sneller - kunnen werken. Meer en beter inzicht in datastromen geeft ons de mogelijkheid om daadwerkelijk te sturen op KPI’s.”

Track & trace via Star Portal Customers

Voor de informatie-uitwisseling met de buitenwereld gebruikt Vonk & Co het aan het TMS gekoppelde Star Portal Customers. “Zowel onze opdrachtgevers als de ontvangers zien via dit klantenportaal precies wanneer apparatuur afgeleverd wordt,” aldus Vonk. “Winkels en consumenten melden wij de komst van onze chauffeurs altijd van te voren aan.” Een nieuwe digitale vrachtbrief van Aventeon maakt de via Star Portal Customers beschikbare track & trace nog geavanceerder. “Ontvangers kunnen haast real-time het vervoer van hun bestelling volgen. Op het beeldscherm ziet men de bezorger virtueel de straat in rijden.”

Gestroomlijnde informatie-uitwisseling met charters

Bovenop het eigen wagenpark van meer dan 70 vrachtauto’s huurt Vonk & Co dagelijks een groot aantal charters in. In drukke tijden tot wel 50 wagens per dag. Als onderdeel van het klantenportaal voeren deze chauffeurs na elke gemaakte rit hun uren en gemaakte kilometers in. Vonk: “Op die manier hebben wij altijd overzicht en inzicht. Een volgende verbetering is dat in plaats van dat wij van de charters facturen ontvangen, wij hen creditnota’s voor de geleverde prestatie gaan sturen. Het scheelt ons veel tijd die wij anders kwijt zijn aan de controle van rekeningen. Zo houden wij ook die factuurstroom beheersbaar.”

Samen met Yellowstar continu verbeteren

“IT wordt voor ons steeds belangrijker,” zo sluit Vonk af. “In een veranderende markt willen wij elk moment een goede service bieden. Stabiliteit is daarvoor essentieel. Met Yellowstar hebben wij wekelijks operationeel IT-overleg en maandelijks een budgetcall. Daarnaast zitten wij regelmatig met elkaar aan tafel over de toekomst. Ons proces en daarmee onze dienstverlening blijven wij zo samen met Yellowstar continu verbeteren.”