Via een nieuw klantportal in eigen huisstijl wisselt ID Logistics zoveel mogelijk informatie rondom transporten real-time uit met klanten, hun leveranciers en de ontvangers. Star Portal Customers van Yellowstar was hiervoor de basis. “Klanten zijn razend enthousiast,” aldus Algemeen Directeur Stan Hamers van ID Logistics. “Ons portal maakt hen feitelijk zelfvoorzienend.”

  • Real-time informatie-uitwisseling met de klant
  • Klant wordt zelfvoorzienend in zijn informatievoorziening
  • Meer tijd voor verbeteren service en performance
  • Direct aangesloten op het eigen TMS
  • Via het web ongelimiteerd aantal klanten aansluiten

ID is groot in transport en distributie door de Benelux. Vanuit vijf over Nederland en België verspreide hubs doen ruim 375 trucks dagelijks meer dan 6000 adressen aan. Snelheid en betrouwbaarheid zijn hierbij essentieel. Voor het bedrijf wordt digitale informatie-uitwisseling daardoor steeds belangrijker. Hamers: “Via een nieuw klantportal wilden wij met klanten meer informatie kunnen uitwisselen, ook hun leveranciers kunnen betrekken en in de toekomst tevens een steeds betere informatievoorziening met de klant van de klant - de ontvangers - realiseren. Aan de hand van een blauwdruk met al onze wensen en eisen hebben wij voor het realiseren daarvan Star Portal Customers van Yellowstar gekozen.”

Betere performance, betrouwbaardere service

“De klant is via het nieuwe portal feitelijk zelfvoorzienend,” zo vervolgt Hamers. “Wij krijgen van hem betere en gedetailleerdere orderinformatie, maar kunnen andersom ook meer informatie teruggeven.” Doordat bellen en mailen nu veel minder nodig is, heeft de Customer Service afdeling van ID Logistics tegelijkertijd meer tijd om zich te concentreren op het logistieke proces. “Zo kunnen wij onze performance verder verbeteren en onze klanten een nog betrouwbaardere service bieden.” Alle informatie van de klant loopt via het klantportal automatisch het transportmanagementsysteem (TMS) van ID Logistics in. Vanuit het TMS gaat de informatie voor de klant via het portal ook weer real-time naar hem terug.

Klant kan zelf alles doen en zien

De klant (of zijn leverancier) kan via het webbased portal alles doen en zien wat nodig is voor zijn transporten. Orders ingeven, via uitgebreide track & trace stap voor stap de lading volgen, zelf de noodzakelijke documentatie (zoals een CRM, distributielijst en labels) opmaken en aangeven e-mails te willen ontvangen over statuswijzigingen. Vanaf elk scherm kan de klant bovendien per e-mail een vraag stellen aan de Customer Service afdeling. Klant- en ordergegevens worden daarbij automatisch toegevoegd. Maandelijks biedt ID Logistics via het klantportal tevens een KPI-rapportage. De klant heeft hiermee gedetailleerd zicht op de voor hem gerealiseerde performance. Customer Service manager Shirley Adriaens: “Aansluiting hebben en houden met de klant wordt steeds belangrijker. Wij zijn daarom heel transparant en geven volledig inzicht in wat wij doen.” 

Eigen look & feel

Adriaens krijgt in haar klantcontacten veel positieve feedback over de gebruiksvriendelijkheid en look & feel van het in de eigen ID Logistics-huisstijl uitgevoerde klantportal. Daarmee betaalt zich uit dat in het voorbereidingstraject nadrukkelijk is geluisterd naar klantwensen. Gebruiksgemak staat voorop. Klant voor klant sluit het bedrijf nu aan. Enkele honderden opdrachtgevers en hun leveranciers gaan uiteindelijk het klantportal gebruiken. Voor het betrekken van ontvangers kunnen zij steeds direct al bij hun order entry een e-mailadres opgeven. Zodra de planning bekend is, krijgt een ontvanger vanuit het portal dan een externe track & trace link toegestuurd voor real-time zicht op het bezorgmoment. Ambitie van ID Logistics is om in de toekomst ontvangers verder in het portal te integreren.