Controle houden over de supply chain is van groot belang voor logistieke dienstverleners. HOYER was in staat om in een groot project, waarin HOYER zowel de backoffice- als frontoffice-applicaties transformeerde, de controle te borgen. Het succes kwam mede dankzij een team van HOYER, Yellowstar support, Oracle DB- en APEX software.

HOYER heeft zijn applicatielandschap getransformeerd terwijl het verschillende uitdagingen aanging. De grootste uitdaging was om het logistieke dienstverleners TMS geschikt te maken voor de toekomst. Het bedrijf deed dit door de gebruikers front-end te migreren van een oudere technologie naar een moderne browsertechnologie. Hierbij is er zo veel mogelijk rekening gehouden dat lopende ontwikkelingsprojecten niet werden verstoord. Bovendien waren er weinig storingen voor gebruikers en was er nauwelijks training voor het nieuwe systeem vereist.

Software ontwikkeling

Volgens Stephan Pfeiffer had de logistieke dienstverlener een paar belangrijke doelstellingen voordat het migratieproject en de uitrol van APEX kon beginnen. Pfeiffer is projectmanager en verantwoordelijk voor het project bij HOYER: “Een van de doelstellingen was om zelf zonder hulp van Yellowstar de software verder te ontwikkelen. Dit hebben we kunnen bereiken.”

APEX was en is de juiste keuze

De eerste stappen van het APEX-project dateren van juni 2011. “Op dat moment was Yellowstar net opgericht en aan het groeien. Tevens was de Oracle APEX functionaliteit in die tijd aanzienlijk kleiner dan dat het tegenwoordig is. Toch leek Oracle APEX op dat moment een goede keuze. Ook vooruitkijkend leek de functionaliteit veelbelovend. We waarderen de uitgebreide mogelijkheid aan Oracle APEX-tools en -functies, omdat ontwikkelaars hierdoor snel web gebaseerde applicaties in APEX kunnen maken. Ontwikkelaars die alleen gewend zijn om met tools zoals SQL te werken kunnen zelfs gemakkelijk leren om met Oracle APEX te werken. Daarnaast biedt het goede reactietijden voor gebruikers, aangezien het een webapplicatie is – die echter niet altijd kan concurreren met de snelheid van klanten-server systemen. Om de migratie voor de gebruikers te vergemakkelijken is de applicatie zodanig geprogrammeerd dat deze met een toestenbord kan worden gebruikt, door middel van een plug-in. Dit is vooral handig als er aanzienlijke hoeveelheden gegevens bijgehouden moeten worden. Tot slot, omdat APEX deel uitmaakt van een databasefunctionaliteit is deze al erkend en voor de licentie betaald– hopelijk zal dit niet worden veranderd door Oracle.”

Het vervangen van het TMS zou kostbaar en tijdrovend zijn

“HOYER gebruikte een TMS dat veel maatwerk en historische gegevens bevat. Het vervangen van het systeem zou een kostbaar en zeer tijdrovend project worden. Daarnaast had HOYER al enkele ervaringen met eerdere APEX-versies, waardoor we wilden voortbouwen op die ervaring. Tevens kwam het van pas dat Yellowstar ons op functioneel en technisch niveau kon ondersteunen, aangezien een aantal van de medewerkers ook kennis had van de “kernel” technologie. Ze waren in staat om een technologie converter te ontwikkelen voor de essentiële applicaties.”

Van 300 naar 600 transport management gebruikers

Sinds het initiële project hebben HOYER en Yellowstar de reeds uitgebreide en krachtige TMS verder ontwikkeld. Pfeiffer: “Het TMS is niet alleen volledig geïntegreerd in het HOYER-applicatielandschap, maar wisselt ook elke maand honderdduizenden berichten uit naar klanten- en partnersystemen.” Het aantal TMS-gebruikers is gegroeid van 300 tot een indrukwekkende 600 gebruikers vandaag. Pfeiffer: “Wij beheren onze Europese chemische transporten met de transportsoftware. Daarnaast nemen we stappen om met het systeem meer business te genereren.”

Ondersteuning op functioneel en technisch niveau

Yellowstar was de IT-partner voor het Oracle DB- en APEX-project, zij ondersteunde HOYER op zowel functioneel als technisch niveau. "Yellowstar bood aan om een automatische migratietool te bouwen waarmee een groot deel van het werk kon worden gemanaged. Sommige details moesten persoonlijk en handmatig worden gedaan. De converterheeft ons enorm geholpen om het project te runnen en realiseren.”

Openhartoperatie

De uitdaging om het TMS van de logistieke dienstverlener aan te passen aan de behoeften van toekomstige activiteiten was groot. De omvang van het project was echter ook zeer uitdagend, zegt Pfeiffer: “Een technologische verandering tijdens operaties wordt vaak vergeleken met een openhartoperatie, want het verre is van eenvoudig. We deden dit gedurende een periode van drie jaar.” De aanpak was een iteratief proces met ervaren experts aan beide kanten. “Dit beschouw ik als de belangrijkste succesfactor. Desalniettemin, heeft het project veel van alle betrokkenen geëist en onze kennis uitgebreid. Tegen het einde van het project bestond het totale ontwikkelteam voor 50 procent uit Yellowstar medewerkers en 50 procent uit HOYER-collega’s. Yellowstar werkte voornamelijk aan de automatische converter enonze HOYER-ontwikkelaars concentreerden zich op de gebieden die niet automatisch konden worden geconverteerd.”

Werelds grootste APEX applicatie

De samenwerking tussen Yellowstar en HOYER verliep goed. Volgens Pfeiffer was er een vertrouwensbasis en beide partijen waren het eens over een gemeenschappelijke aanpak. “Het samen doorlopen van dit project had een positief effect op zowel beide bedrijven als Oracle APEX.In 2015 werd het project als de grootste APEX applicatie ter wereld aan veel bezoekers maar ook aan belangrijke Oracle APEX-managers op de APEX World Conference in Rotterdam gepresenteerd.” HOYER is klaar voor de toekomst; de logistieke dienstverlener kan de oplossing zelf aanpassen en modules toevoegen indien nodig.