Fashionsector als logistieke voorbeeldketen

Door de complexiteit van de logistieke keten en de grillige consument geldt fashionlogistiek voor veel sectoren als voorbeeldketen. Zeker waar het aankomt op de inzet van IT-tools en reactiesnelheid. Of het nu importeurs/exporteurs, logistiek dienstverleners of ketenregisseurs zijn die winkelinrichtingen tijdig afronden, de druk is in alle delen van deze keten groot. Kunnen beschikken over transparante data en een inzichtelijke supply chain is van levensbelang. Samenwerking kan bedrijven bovendien aanzetten tot een nog betere dienstverlening aan klanten. Yellowstar Solutions biedt bedrijven, zoals RitraCB en Caliber Global dit broodnodige inzicht.

fashion sector

Drie belangrijke ketenspelers

CB, voorheen Centraal Boekhuis, richt zich steeds meer op fashionlogistiek. Het succesvol verkopen van kleding, schoenen, riemen en jassen is een ‘tak van sport’ waarbij marketing aan de basis staat. Voor zowel de B2C- als de B2B-leveringen. De keten zelf begint in veel gevallen in Azië. Een winkelier plaatst bij voorkeur pas een bestelling wanneer de consument dit doet, maar is ook afhankelijk van wat een importeur aanvoert (Ritra), al dan niet op verzoek van de winkelketen. Webbestellingen zijn hierop een aanvulling en voegen een ordertraject toe aan het toch al complexe systeem. Is de marketing succesvol, dan zullen consumenten online bestellen, maar vermoedelijk ook naar een winkel toe komen. De inrichting van de winkel dient hierop aangepast te zijn, iets wat zeker ook bij een grondige shopaanpassing een scherpe logistieke planning vergt (Caliber). “Voeg daaraan seizoensaanpassingen in een winkel toe en je hebt een wirwar aan te plannen events. Veel tijd kritischer zul je een operatie niet meemaken”, vertelt Osman Akdemir, directeur Innovatie bij Yellowstar Solutions.

De rol van IT

Voor het slim en efficiënt forecasten van de benodigde handelingen en hoeveelheden artikelen is IT onmisbaar. Dit zorgt er niet alleen voor dat de stroom artikelen naar een winkel of een consument inzichtelijk is, maar checklists voor bijvoorbeeld pakketleveranciers die data terug laten vloeien naar de retailers maakt een directe doorverkoop mogelijk van de geretourneerde producten.

Scheepvaartbedrijven en transporteurs kunnen nog veel van de fashionbranche leren: probeer als scheepvaartsbedrijf of vervoerder maar eens te voldoen aan de servicelevels die consumenten verlangen. Dat is bijna niet te doen.

Vandaag de dag

Er is een tendens gaande waarbij logistiek actieve partijen in de fashionsector hun ketenpartners steeds meer inzage geven in de status van orders. Uiteraard hebben deze partijen daarbij al het belang: ze geven een stukje data weg, maar krijgen hiervoor informatie en een transparante keten terug. Een belangrijke voorwaarde is wel dat deze data makkelijk te delen moet zijn en dat is iets waar Yellowstar uiteraard voor zorgt. Ritra, CB en Caliber werken alle met hetzelfde order management systeem, maar geven er elk een eigen draai aan. Het Yellowstar-platform biedt veel mogelijkheden tot het delen van keteninformatie.

Yellowstar - altijd in beweging

Referenties

Realtime ladinginformatie bij Ritra Cargo via transparante webportal

De webportal van Yellowstar kan met behulp van standaard webservices gekoppeld worden aan elk logistiek systeem. Ritra Cargo kan de informatie nu realtime, 24/7 beschikbaar stellen aan klanten, agenten en andere ketenpartijen.

Lees meer →
Referenties

Transparantie in de keten bij Vonk en Co door Star Flow

Logistiek dienstverlener Vonk en Co is live gegaan met Star Flow, een logistieke webportal van Yellowstar. De portal geeft klanten van de onderneming continu en real-time inzicht in alle goederenbewegingen. Dankzij het portal boekt Vonk en Co nu tijdwinst.

Lees meer →
Referenties

Integratie module met ketenpartijen bij CB Logistics

Yellowstar realiseert integratie tussen Ortec en het TMS bij CB Logistics. Tevens is er gekozen om boordcomputers (van Aventeon) direct te integreren in het plan- en executie proces zodat dynamisch gepland kan worden op basis van werkelijke informatie uit de auto.

Lees meer →