Estron is een veelzijdige logistieke dienstverlener, met trailervervoer op het Verenigd Koninkrijk als belangrijkste activiteit. Zo’n 300 trailers zijn constant onderweg. De planning ervan doet het bedrijf via een veelomvattend Transport Management System (TMS) van Yellowstar. Dit TMS geeft de planners voortdurend overzicht, verbetert de dienstverlening aan klanten en maakt de uitvoering door chauffeurs inzichtelijk. “Met hetzelfde team kunnen wij nu 20 tot 25% meer doen. Wij zijn klaar voor verdere groei.”

 

  • Compleet TMS, inclusief klantenportaal en Star App Driver
  • Uitgebreid intuïtief planbord
  • Klantenportaal zet klanten zelf aan het stuur
  • Star App Driver voor instructies en real-time terugkoppeling door chauffeurs
  • Brexit-proof

Het hart van Estron’s TMS is een uitgebreid planbord, onderverdeeld in een EU- en een VK-deel. Planners hebben voortdurend het overzicht. In te plannen klantorders zijn op het scherm heel eenvoudig te koppelen aan beschikbare trailers en chauffeurs. General Manager Patrick Noordzij: “Als een planner lading koppelt aan een trailer is meteen zichtbaar hoeveel lege kilometers dit betekent. Zijn dat er te veel, dan volgt automatisch een signaal. Datzelfde gebeurt als (deel)lading de capaciteit van de trailer overstijgt. Onze planners komen zo steeds tot optimale combinaties.” Is een trailer gepland, dan is vanuit het planbord met één druk op de knop de boeking bij huisvervoerder Stena Line gedaan. Ook de douane-informatie gaat via Portbase automatisch naar de ferrymaatschappij. Ward Groen, verantwoordelijk voor de implementatie van het TMS bij Estron: “Door uitbreiding van het TMS hebben wij voortvarend ingespeeld op de Brexit.”

 

‘Het plannen gaat stukken makkelijker. De rust die is gecreëerd, maakt een wereld van verschil’

 

Klantenportaal verbetert en vereenvoudigt

Via een apart klantenportaal zorgt het TMS ook voor het verbeteren van de klantbeleving en het vereenvoudigen van processen. Noordzij: “In het klantenportaal kunnen klanten via een rate calculator zelf tarieven opvragen, orders invoeren, orders inzien en de status van hun lading volgen. Het werkt feitelijk hetzelfde als bij bol.com. Je plaatst een bestelling en vervolgens word je van iedere stap onderweg automatisch op de hoogte gehouden.” Naast een betere dienstverlening vangt het klantenportaal zo voor Estron ook heel veel telefoontjes en e-mailverkeer af. “Onze customer service medewerkers hebben op die manier meer tijd om actief op zoek te gaan naar nieuwe lading.” Het klantenportaal blijft intussen in ontwikkeling. Groen: “Ook de warehouse-klanten worden in het portaal geïntegreerd. Klanten die transport én warehousing bij Estron afnemen, hoeven niet meer twee aparte portalen te raadplegen.”

 

Elke stap zichtbaar via Star App Driver

Veel statusinformatie die Estron klanten biedt, komt uit de Star App Driver waarmee chauffeurs tegenwoordig op pad gaan. Noordzij: “Op het moment dat een planner een chauffeur koppelt aan een opdracht, ziet deze direct de instructies voor zijn rit in de app. Aan de hand hiervan doorloopt hij alle stappen: vanaf de start van zijn route, de aankomst op zijn laadadres, enz. Elke stap meldt de chauffeur via de app terug en is automatisch zichtbaar in de planning. Ook kan hij foto’s sturen van bijvoorbeeld de vrachtbrief. Allemaal zaken waar onze planners voorheen voortdurend achteraan moesten. De statusinformatie is vervolgens ook weer real-time terug te zien in het klantenportaal.”

 

Wereld van verschil

Het TMS raakt zo steeds verder verfijnd. Via een API is het systeem gekoppeld aan het ERP van Estron. Met Stena Line en Portbase zijn eveneens API-koppelingen. Informatie gaat zo razendsnel heen en weer. Groen: “Wijzigingen worden automatisch op alle plaatsen doorgevoerd. Dat scheelt heel veel tijd en voorkomt fouten.”

 

Estron is enthousiast over de inmiddels meerjarige samenwerking met Yellowstar. Stap voor stap vindt verdere innovatie plaats. Noordzij: “Onze medewerkers waren aanvankelijk enigszins afwachtend. Inmiddels ziet men de voordelen van de inzet van IT. Het plannen gaat stukken makkelijker. De rust die is gecreëerd, maakt een wereld van verschil. Voorheen moest altijd alles tegelijk. Nu is er één tool - inmiddels ook voor forwarding-opdrachten - die veel meer overzicht biedt en zich dynamisch aanpast. De oude systemen leenden zich echt niet voor ons soort werk.”