Caliber opent winkels twee weken sneller dankzij oplossing Yellowstar

Het wereldwijd openen of verbouwen van winkelketens vraagt op supply chain gebied om speciale kennis en vaardigheden. Caliber levert deze diensten, waarbij hun ICT-platform een cruciale rol speelt. Het supply chain collaboration platform van Yellowstar – dat in samenwerking is geïmplementeerd - zorgt voor transparantie, efficiëntie en lagere kosten.
Caliber houdt zich bezig met een bijzondere supply chain nichemarkt, namelijk wereldwijd support bij het openen van winkelketens. Op basis van project based logistiek biedt het bedrijf end to-end visibility vanaf het ontwerp tot de oplevering van een winkelinrichting. Caliber werkt vanuit kantoren in de Verenigde Staten, Dubai en Hongkong. Het hoofdkantoor zit in Nederland, in Arnhem. Vanaf die locaties vindt onder meer planning van de volledige logistiek, het management van leveranciers - zoals diverse warehouses en ketenpartijen die zorgen voor transport, uitlevering en installatie - en het aansturen van aannemers plaats.

Servicebedrijf met een groot IT component

We zijn een servicebedrijf met een groot IT component”, zegt CEO Jeroen Scholten. Hij is met Caliber begonnen toen hij vanuit een eerdere functie bij Starbucks constateerde dat er geen bedrijven bestonden die het openen van nieuwe winkels op het gebied van logistiek en projectmanagement konden helpen. Dat heeft hij vervolgens zelf opgepakt.Al vanaf het begin, tien jaar geleden, speelde IT daarin een cruciale rol. “Aanvankelijk hebben we zelf allerlei systemen gebouwd om onze activiteiten te ondersteunen”, aldus Scholten. “Die systemen werkten intern prima (voor intrachain), maar de logistieke gegevens waren niet direct zichtbaar voor onze partners en klanten (voor extra-chain). Het was soms lastig om met al die aparte systemen onze meerwaarde te laten zien, en het was relatief duur. We zijn dus op zoek gegaan naar een partij die onze IT efficiënter kon maken.”

Project Logistiek

Vanwege de specialistische activiteiten van Caliber was de zoektocht naar één systeem niet eenvoudig. Scholten: “Uiteindelijk merkten we dat onze activiteiten veel overeenkomsten vertonen met de offshore. Het projectmatige logistieke karakter van de offshore-werkzaamheden is vergelijkbaar met onze store development: we werken met tijdelijke warehouses, hebben te maken met grote en complexe producten die internationaal van A naar B moeten worden vervoerd en de logistieke kosten zijn ondergeschikt aan de prijs van het product. Daarbij is het cruciaal dat de bouwwerkzaamheden continu doorgaan voor meer dan 300 winkels.”

Transparantie

Vanwege deze specialistische activiteiten kwam Yellowstar in beeld, dat onder meer software heeft ontwikkeld voor de offshore-industrie waarin ketensamenwerking en flexibiliteit centraal staan. Vooral de project based logistieke component van deze software en de mogelijkheid tijdelijk gebruik van warehouses te verwerken, sloot goed aan. Jeroen Scholten: “We hebben ervoor gekozen om op basis van onze specificaties één centraal platform te laten implementeren door Yellowstar.”Het platform faciliteert samenwerking tussen klanten, toeleveranciers en de aannemers. Iedere partij heeft met een paar klikken toegang tot het platform. Door dit inzicht kunnen alle stakeholders anticiperen op veranderingen op de (bouw) locatie en dus de downtime minimaliseren.

Reageren en bijsturen

“Onze klanten willen controle over de supply chain van store development. Met dit supply chain collaboration platform kunnen we het hele proces in beeld brengen, en kunnen waar nodig zaken worden bijgestuurd. Dat is de kern van onze propositie, en waarom onze klanten ons waarderen.” Na de implementatie kunnen klanten met minder mensen hun winkels 2 tot 3 weken eerder openen. Daarnaast kunnen het afgesproken servicelevel en de deadlines in elk werelddeel worden waargemaakt door de inzet van lokale spelers. “Met het Yellowstar-platform kunnen we de kosten reduceren en meer omzet halen. Tegelijkertijd kunnen we laten zien dat de efficiëntie vele malen hoger is, met als resultaat een hogere snelheid in het openen van winkels. Klanten kunnen dus sneller meebewegen en meer business genereren door het Yellowstar-platform.”

Yellowstar - altijd in beweging

Referenties

Transparantie in de keten bij Vonk en Co door Star Flow

Logistiek dienstverlener Vonk en Co is live gegaan met Star Flow, een logistieke webportal van Yellowstar. De portal geeft klanten van de onderneming continu en real-time inzicht in alle goederenbewegingen. Dankzij het portal boekt Vonk en Co nu tijdwinst.

Lees meer →
Downloads

Whitepaper: Project Based Logistics en Social Supply Chain

Verstorende gebeurtenissen, steeds kritischer klanten, een financiële race naar de bodem en niet of niet goed aan elkaar geknoopte bedrijfsapplicaties.Het logistieke proces staat zwaar onder druk. Lees de whitepaper project based logistics.

Lees meer →
Nieuws & Events

Ritra vergroot met Star Flow controle en zicht op supply chain tussen Azië en Europa

Logistiek dienstverlener Ritra is live gegaan met de Star Flow visibility tool van Yellowstar Solutions. De software ondersteunt Ritra bij het beter servicen van klanten en het bewaken van de orderstroom. Klanten hebben meer zicht op de supply chain.

Lees meer →