Caliber Global verbindt wereldwijd alle schakels voor winkelinrichtingen

Koploper in ketensamenwerking

Caliber Global is wereldwijd succesvol in het voor grote retailketens aansturen van de levering van alle materialen voor winkelbouw en -verbouw. Het fundament hiervoor is een samen met Yellowstar ontwikkeld IT-systeem voor projectlogistiek. Caliber’s Chief Commercial Officer (CCO) Arjan Oudejans legt uit hoe dit vooruitstrevende gebruik van IT het bedrijf helpt zich te onderscheiden en verder te groeien. “De verschuiving richting het internet zal steeds verder gaan.”

Caliber’s samen met Yellowstar gecreëerde IT-platform maakt voor ieder winkelinrichtingsproject de supply chain vanaf het plaatsen van de orders tot de oplevering geheel inzichtelijk. Van winkelbedrijf, leverancier, vervoerder tot aannemer is iedereen aangesloten en kan men waar ook ter wereld actief met elkaar samenwerken. Oudejans: “Verdere ketensamenwerking en ketenintegratie is een veel besproken trend. Toch zien wij in de praktijk niet heel veel 4PL’s die daadwerkelijk in staat zijn dit te bieden. Met het IT-systeem dat Yellowstar met en voor ons heeft gebouwd, weten wij ons in de markt echt te onderscheiden.” Caliber kwam zes jaar geleden uit bij Yellowstar in een zoektocht naar een bestaande oplossing om alle partijen in een supply chain aan elkaar te koppelen en elke order en zending binnen één systeem te kunnen afhandelen. “Uiteindelijk is daarbij de keuze op Yellowstar gevallen.”

Sturen op uitzonderingen

Door alle informatie die via het IT-platform gedeeld wordt, kunnen alle schakels in een supply chain voor store development efficiënt samenwerken. In combinatie met alsmaar betere rapportages die het systeem mogelijk maakt, ontstaat voor iedereen optimaal inzicht. De noodzaak om elkaar nog vragen te stellen, wordt steeds minder. Oudejans: “Het systeem brengt uitzonderingen bovendien proactief onder de aandacht. Het grootste volume aan orders en zendingen loopt automatisch door. De aandacht kan volledig uitgaan naar die orders en zendingen waarvan het systeem ziet dat iets niet klopt of waarbij mogelijk iets niet goed gaat.”

Duurzaam door IT

IT is ook de enige mogelijkheid om in de logistiek substantieel aan duurzaamheid te werken, zo denkt Oudejans. “Slimme consolidatie maakt het mogelijk om daadwerkelijk tonkilometers te besparen. In transport is daarmee toch de meeste duurzaamheidswinst te behalen. Door een aannemer te vragen of bijvoorbeeld twee dagen later leveren mogelijk is, zijn wellicht meerdere zendingen voor een regio samen te voegen. Dat heeft een behoorlijke impact op zowel kosten als duurzaamheid. Over honderden projecten heen dergelijke verbindingen leggen en combinaties maken, doe je echter niet met een Excel-spreadsheet. Het vereist echt inzicht in aanstaande zendingen en bouwplanningen.”

Van push naar pull

Met de snelle opkomst van het Internet of Things zullen transparantie en zichtbaarheid in de supply chain verder toenemen, zo verwacht de CCO. “Het wordt steeds makkelijker om ook relatief goedkope apparaten te laten communiceren met het internet. Binnen tien jaar is het merendeel van onze zendingen live te traceren.” Oudejans ziet het als een belangrijk hulpmiddel om als Caliber steeds verder op te schuiven van een push- naar een pullmodel. “De aannemer die een winkel bouwt, kan momenteel met ons systeem in veel gevallen al zelf bepalen wanneer hij materialen nodig heeft. Binnenkort is dit de standaard. Om dat te kunnen, is volledige controle over de zendingen vereist. Je moet precies weten waar alles is, om zo altijd goed gecoördineerd te kunnen aanleveren. Daar zit onze belangrijkste toegevoegde waarde.”

De belangrijkste trends volgens Arjan Oudejans

Slimme internetoplossingen voor traditionele industrieën beïnvloeden in toenemende mate ook de logistieke sector

Ketensamenwerking is trend, maar behoeft meer concrete inhoud

Duurzame logistiek kan alleen door goed gebruik van IT

Transparantie en zichtbaarheid nemen verder toe dankzij het Internet of Things

Steeds meer via het internet

“De verschuiving richting het internet zal steeds verder gaan,” aldus Oudejans. “Zoals de consument vandaag tot 23.00 uur een koelkast kan bestellen die de volgende ochtend om 08.00 uur al voor zijn deur staat, zo moeten wij ook over onze eigen specialistische logistiek nadenken. De eerste Ubers van de transportindustrie zijn er al.” Als voorbeeld noemt hij het delen van warehouseruimte. Via één platform geeft dit bedrijven inzicht waar en hoeveel ruimte beschikbaar is. “Dat zijn dingen die nu echt gaan gebeuren. Je zult zien dat elke kubieke centimeter transportmaterieel door de toepassing van internettechnologie optimaal gebruikt gaat worden.”

Uber’s sterrenwaardering

Caliber hoeft niet perse de voortrekker te zijn in dit soort ontwikkelingen. “Het leidt echter geen twijfel dat wij in de toekomst handig gebruik zullen maken van partijen die beschikbare capaciteit inzichtelijk maken en je in staat stellen flexibel te boeken.” Naarmate meer vrachtwagens en containers aangesloten raken, zal daarbij meer real-time inzicht ontstaan. “Zoals je nu real-time je Uber-taxi kunt volgen, zo is straks ook te zien wanneer een vrachtwagen met welke capaciteit voor de deur komt rijden. En zoals een Uber-chauffeur zijn sterrenwaardering heeft, zo zal er in de vrachtindustrie ongetwijfeld een vergelijkbare oplossing komen voor het beoordelen van de servicegraad van leveranciers. Dat doen wij overigens nu zelf ook al in ons eigen systeem.”

Meer dan 2000 projecten in 70 landen

Yellowstar’s motto ‘Plan yourself a smile’ ziet Oudejans bij Caliber terug in het tijdig afronden van elk project, zonder schade, zonder spoedzendingen en rekening houdend met alle denkbare restricties. “Dat is het spelletje waar het bij ons om draait. Als dat zoals vorig jaar bij meer dan 2000 projecten in 70 verschillende landen lukt, dan is dat echt een reden voor een glimlach op het gezicht.”

Yellowstar - altijd in beweging

Nieuws & Events

Door APEX upgrade naar 5.1 kan Ritra Cargo klanten blijven verbinden

Als wereldwijd opererend expediteur stelt Ritra Cargo klanten en IT centraal in haar logistieke processen. De recente Oracle APEX upgrade naar 5.1 was nodig om de juiste balans te houden tussen IT en Logistiek.

Lees meer →
Nieuws & Events

Vonk & Co succesvol in multichannel en omnichannel logistiek

Yellowstar bestaat in 2019 tien jaar. Aanleiding om met Vonk & Co kort terug te kijken en vooral in te gaan op actuele logistieke trends en IT-ontwikkelingen. Lees het interview met Stephan Vonk, directielid bij Vonk & Co.

Lees meer →
Downloads

Trendrapport: 6 grootste uitdagingen van een logistiek manager

Als logistiek manager wordt er vandaag de dag veel van u gevraagd. Download ons trendrapport en stop met het continu stoppen van gaten. Leer hoe uw zes grootste logistieke uitdagingen beter te managen zijn.

Lees meer →