ACL Airshop is live gegaan met Star Flow van Yellowstar. Deze cloudgebaseerde oplossing geeft de reparateur van luchtvaartcontainers veel meer grip op het reparatieproces van luchtvaartcontainers en bijhorende workflows. Rianne Groffen, CCO bij Yellowstar: “De service logistieke applicatie zorgt er onder andere voor dat ACL Airshop sneller kan reageren op reparatieverzoeken.” Jos Jacobsen, general manager bij ACL Airshop, welke ook de ACL Airshop divisie leidt: “Alle functionaliteiten zijn in Star Flow ondergebracht. Alle data is nu in één Control Tower beschikbaar, wat ons helpt om beter te plannen en voorspellen. In de toekomst kunnen we er zelf nog zaken aan toevoegen. Dit is een grote stap vooruit voor onze ACL Airshop business unit.”

 

ACL Airshop is onderdeel van het wereldwijd opererende ACL Airshop, een leasebedrijf van luchtvaart pallets en containers. Repareert ACL Airshop een luchtvaartcontainer, dan moet deze reparatie én de onderdelen aan bepaalde luchtwaardigheid certificeringseisen voldoen. Ook moet de klant direct kunnen zien wanneer de reparatie klaar is. Bij werkzaamheden is het zodoende nodig dat ACL Airshop alle handelingen die het uitvoert en onderdelen die het gebruikt registreert. Dit geldt voor zaken als de orderaanvraag en de orderintake, de opvolging, de aflevering, de facturering en tussendoor de communicatie met klanten. Alle werkprocessen moeten in één oogopslag zichtbaar zijn.

acl airshop

Datasynschronisatie leidt tot inzicht en betere interactie met klanten

Tot de livegang van het cloudgebaseerde Star Flow werkte ACL Airshop deels handmatig op papier en deels met diverse IT-systemen. Deze systemen waren onvoldoende in staat tot het soepel onderling synchroniseren van data. Door alle activiteiten en processtappen onder te brengen in de Yellowstar-applicatie heeft ACL Airshop meer inzicht gekregen. De livegang is nog vers, ACL Airshop is Star Flow nog aan het aanvullen met data. Is dit gereed, dan geeft het de onderneming ruimte voor toekomstige verbeteringen. Groffen: “Er ontstaat bijvoorbeeld ruimte voor acties naar klanten toe. Zo zal het sneller opvolgen van orderverzoeken en de interactie met de klant centraal verlopen en bovendien veel soepeler en overzichtelijker zijn.” Jacobsen: “Het is fijn dat we zoveel zaken hebben kunnen automatiseren, van het opvragen van rapporten tot het inzicht hebben in voorraadniveaus en het communiceren met klanten. De applicatie helpt ons bovendien met het in de toekomst aansluiten van systemen van derden.”

Service logistieke applicatie

Star Flow is met recht een service logistieke applicatie te noemen. Het geeft ACL Airshop de kans om diep in de data te duiken en proactief te handelen. Zo ontstaat er meer inzicht in de onderhoudsfrequentie van het type container per producent. Blijkt uit de statistieken dat een container na tien keer te zijn gebruikt een defect geeft, dan kan ACL Airshop nu preventief onderhoud aanbieden. “Dit zullen we in de toekomst intensiever gaan gebruiken, nu ligt de nadruk op het vullen van het systeem. Ik verwacht wel veel van het verbeterde inzicht in welke onderdelen we wanneer zullen moeten bestellen”, aldus Jacobsen.

acl airship
ACL Airshop
ACL Airshop

Sneller reageren op reparatieaanvragen

ACL Airshop kan dankzij de implementatie van Star Flow sneller reageren op aanvragen voor reparatie. Groffen: “ACL Airshop heeft alle data digitaal beschikbaar. Daardoor kan het direct antwoorden op een klantvraag. Het volstaat om de klant een e-mail met een linkje erin te sturen dat leidt naar de beschikbare mogelijkheden. De klant hoeft slechts zijn akkoord te geven en ACL Airshop kan aan de reparatie beginnen. Bij een gemiddeld aantal van vijftig werkorders per dag bespaart dit heel veel tijd.” Jacobsen: “Onze klanten kunnen nu in het systeem zelf offertes bekijken en goedkeuren. Ook hebben ze zicht op certificaten, lopende reparaties, hoelang een reparatie duurt en order historie.”

Maintenance Insight als oplossing voor diverse sectoren

De cloudgebaseerde Star Flow oplossing die ACL Airshop nu gebruikt is de eerste van meerdere implementaties. De Nederlandse vestiging van dit bedrijf geldt daardoor als voorloper. Hoewel de applicatie is aangepast aan de ACL Airshop workflow, is de basis breed toepasbaar in allerlei sectoren. Dat geldt helemaal voor branches waar service logistieke activiteiten plaatsvinden zoals onderhouds- en reparatiewerkzaamheden. Groffen: “De applicatie zet ketenpartijen aan tot supply chain collaboratie. Traceability staat centraal, veel handelingen zijn geautomatiseerd en dus ontstaat er ruimte om te werken aan procesverbeteringen. Star Flow helpt processen te versnellen. Ook is er meer tijd om aan een goede klantrelatie te werken. Niet voor niets zeggen we bij Yellowstar altijd ‘plan yourself a smile’.”

Tevredenheid over het project

De uitrol is volgens de general manager van ACL Airshop soepel verlopen. “Het was fijn samenwerken met Yellowstar. Er was dagelijks contact en ze beschikken over veel kennis van logistieke processen. Deze implementatie is voor mij de beste ervaring tot nu toe met een softwareontwikkelaar.”