Supply chain Blokker uit Verre Oosten 100% transparant

Dankzij het ordermanagementplatform van Yellowstar

In zes maanden tijd heeft winkelketen Blokker zijn supply chain vanuit het Verre Oosten geheel opnieuw ingericht. Gebruikmakend van Star Flow Supply Chain van Yellowstar is elke order voortaan vanaf de fabriek in China tot het warehouse in Geldermalsen volledig inzichtelijk en stuurbaar. Tegen lagere kosten kan Blokker nu veel beter inspelen op de vraag van de Nederlandse consument.

Winkelketen Blokker timmert hard aan de weg om weer een gezond, winstgevend bedrijf te worden. Via een slimme omnichannel-strategie wil het de consument opnieuw voor zich winnen. In plaats van inkoopgestuurd werkt de winkelketen voortaan volledig vraaggedreven. Eén van de grote uitdagingen hiervoor was het opnieuw inrichten van de supply chain van de winkelketen vanuit het Verre Oosten. Een traject met veel verschillende partijen en talloze documenten, waarin tot voor kort alle informatie-uitwisseling gebeurde via Excel. Blokker had geen enkel zicht waar goederen zich in de logistieke keten bevonden. Containers arriveerden vaak ‘bij verrassing’ op de kades. Van veel producten hield Blokker daarom bijna een jaar voorraad aan.

Volledig inzichtelijk en stuurbaar

In de opnieuw ingerichte logistieke keten is alles anders. Star Flow Supply Chain van Yellowstar fungeert nu voor Blokker als ordermanagementsysteem dat de gehele Verre Oosten keten overziet. Van hieruit zijn koppelingen met Slimstock dat de voorraadsturing van de leverancier tot het winkelschap verzorgt, met Flexport als logistieke dienstverlener voor het traject van de laadhaven tot het warehouse in Nederland en met het ERP van Blokker voor informatie-uitwisseling met alle relevante Blokker-afdelingen. E-mails en Excels zijn volledig uitgebannen. Elke schakel en iedere afdeling beschikt via Yellowstar steeds real-time over de voor hen noodzakelijke gegevens. Iedereen kan steeds op het juiste moment actie ondernemen. Vanaf de fabriek in China tot het warehouse in Geldermalsen is elke order voor Blokker echt volledig inzichtelijk en stuurbaar. Van ieder artikel uit het Verre Oosten is precies duidelijk waar het zich in de keten bevindt.

Director Supply Chain van Blokker, Hans Danhof: “De nieuwe manier van werken borgt voor Blokker de tijdige beschikbaarheid van producten en bespaart Blokker structureel enkele miljoenen euro’s werkkapitaal. De gehele logistieke Verre Oosten operatie is nu ook veel beter schaalbaar. Minder mensen kunnen meer doen met betere kwaliteit. Met de implementatie van Star Flow Supply Chain, maar ook Flexport, heeft supply chain management voor Blokker echt inhoud gekregen. De zes maanden durende implementatie is een intensief traject geweest, maar wij lopen in de markt nu echt voorop.”

Chief Commercial Officer van Yellowstar, Rianne Groffen: “Transparantie is in de logistiek de nieuwe sleutel tot succes. Zichtbaarheid maakt proactieve sturing van stromen mogelijk en supply chains op die manier volledig voorspelbaar. Star Flow Supply Chain geeft Blokker grip en regie over iedere order in het Verre Oosten. Elke afdeling en ketenpartner heeft op het eigen niveau inzicht en profiteert van proactieve alerts. Zonder dat men afstand hoeft te doen van bestaande systemen.”

De voordelen voor Blokker van Star Flow Supply Chain

  • De gehele supply chain van fabrikant tot warehouse volledig inzichtelijk
  • Iedere betrokken schakel en afdeling in control
  • Forse besparing op werkkapitaal
  • Geen onnodige voorraadvorming
  • Betere beschikbaarheid van producten in de winkels
  • Schaalbaarheid voor verdere groei
  • Minder mensen kunnen meer doen met betere kwaliteit
  • Aparte tarievenmodule geeft inzicht in landed costs

Over Blokker

Blokker is al sinds 1896 met de opening van de eerste winkel ‘De Goedkoope IJzer- en Houtwinkel Jb. Blokker’ in Hoorn een vertrouwde naam in de winkelstraten van Nederland. Blokker is toonaangevend als winkel voor het eigentijdse huishouden. Het is dé omnichannel winkel voor iedereen en altijd dichtbij.

Met relevante winkels en een goed en betrouwbaar huishoud- en basisassortiment. Een uitgebreid en aanvullend online aanbod en omnichannel service in de winkels, zoals online bestelpunten en click&collect, maken daar onderdeel van uit. Blokker biedt producten uit de categorieën Eten & Tafelen, Koken & Bakken, Schoonmaak & Huishoud, Opbergen & Organiseren, Wassen & Strijken, Elektrische Apparaten, Baden & Slapen, Inspireren & Verrassen, Spelen & Beleven en Wonen & Sfeer. Daarnaast biedt Blokker altijd vernieuwende en seizoengebonden producten. In Nederland telt Blokker 352 eigen vestigingen en 77 franchisevestigingen en circa 5.400 medewerkers.

Meer informatie

Blokker, Director Supply Chain Hans Danhof, 06 43 17 71 02 of hans.danhof@blokker.nl

Yellowstar, Chief Commercial Officer Rianne Groffen, 06 12 72 09 82 of r.groffen@yellowstar.com  

Yellowstar - altijd in beweging

Referenties

Supply chain Blokker met hulp Yellowstar volledig inzichtelijk en stuurbaar

In zes maanden tijd heeft Blokker zijn Verre Oosten supply chain geheel opnieuw ingericht. Gebruikmakend van Star Flow Supply Chain is elke order vanaf de fabriek in China tot het warehouse in Geldermalsen volledig inzichtelijk en stuurbaar.

Lees meer →
Referenties

Transparantie in de keten bij Vonk en Co met Star Portal

Logistiek dienstverlener Vonk en Co is live gegaan met Star Flow, een ketensamenwerking systeem van Yellowstar. De portal geeft klanten van de onderneming continu en real-time inzicht in alle goederenbewegingen.

Lees meer →
Referenties

Snelheid en efficiency voor planners neska Container Line

neska Container Line is door Yellowstar via API’s aangesloten op de service Melding Container Achterland (MCA) Barge van Portbase. De planners van de barge operator kunnen nu veel sneller en efficiënter voormelden bij de grote containerterminals in de haven van Rotterdam.

Lees meer →