Logistiek dienstverlener Ritra is live gegaan met de Star Flow visibility tool van Yellowstar Solutions. De software ondersteunt Ritra bij het beter servicen van klanten en het bewaken van de orderstroom. Martijn Berghout, Director Sales bij het bedrijf: “Dit traffic control systeem structureert de ontvangst van zendingdata. Informatie die we vervolgens doorgeven aan onze klanten.”

Ritra staat bekend als dienstverlener met oog voor innovatie. Door nauw met Yellowstar te werken aan het vergroten van het inzicht in de lange logistieke keten van het bedrijf, kan het fashionklanten nog beter bedienen. Ritra verzorgt voor diverse retailers de goederenstroom vanuit Azië naar Europa. Star Flow geeft Ritra niet alleen zicht op alle track & trace- en orderdata van de verscheepte goederen vanaf het moment van vertrek in Azië, de dienstverlener biedt gestructureerd inzage in de goederenbewegingen tot de artikelen in een boot of in het vliegtuig worden geladen.

Extra mogelijkheden dankzij inzicht

Hoe meer overzicht Ritra aan klanten kan bieden, des te sterker is de positie van de logistiek dienstverlener. Dit overzicht geeft klanten bovendien de mogelijkheid om later te bestellen en te profiteren van een kortere bestelperiode. Inzicht in welk product hoe en wanneer binnenkomt is daarbij essentieel en Ritra biedt hiervoor nu meer dan ooit de mogelijkheid.

Eenvoudig in gebruik

De samenwerking tussen Ritra en Yellowstar is goed. Beide bedrijven kennen elkaar goed. Toch is de keuze van Ritra vooral gebaseerd op één aspect van Star Flow: de eenvoud in gebruik van de tool. Berghout: “We hebben een aantal producten vergeleken en zijn tot de conclusie gekomen dat andere systemen vaak te ingewikkeld waren, zeker voor middelgrote retailbedrijven.” De eenvoud van het systeem zorgt ervoor dat klanten van Ritra eveneens toegang kunnen krijgen tot de ketendata. Een DC, een leverancier, een agent of een winkel kan inloggen in de portal en bijsturen waar dit nodig is.  

Productie beter afstemmen op behoeften

Ritra merkt dat klanten het waarderen dat ze meer zicht hebben op de supply chain tussen Azië en Europa. Deze klanten hebben hierdoor de mogelijkheid om hun productie nog beter af te stemmen op de behoeften van winkelbedrijven. Om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen start Ritra elke werkdag met het contoleren van alle orders en order statussen in Star Flow. “Dat kostte eerder behoorlijk veel tijd. Nu hebben we veel meer en sneller overzicht en bovendien structuur.” 

Scherp beeld van afwijkingen planning

Binnen de tool staat alle data bij elkaar, zowel de gestructureerde als de ongestructureerde data uit de diverse ketens die Ritra beheert. “Dat uniforme overzicht geeft ons een beter beeld van de afwijkingen van de planning die kunnen optreden. En dus kunnen we ook sneller zien of wij of onze klanten actie moeten ondernemen wanneer er bijvoorbeeld een order niet tijdig is geboekt.” De rapportages die Ritra kan samenstellen geven een duidelijk beeld van zaken die fout dreigen te gaan. “We behalen hiermee bovendien veel tijdwinst bij klanten, omdat het helpt bij het voorkomen van fouten.” De berichtenstroom tussen Ritra en de klanten van het bedrijf is dankzij de implementatie sterk geautomatiseerd. Dit levert ook het voordeel op van een lagere foutkans als gevolg van het handmatig overtikken van berichten.   

Stapsgewijs klanten overzetten

Ritra wil stapsgewijs haar klanten overzetten op de visibility tool. De eerste klanten zijn overgezet, de volgende zullen snel volgen. “We zijn geen bedrijf dat zaken wil overhaasten, we vinden IT belangrijk, toch zal het leveren van kwaliteit altijd voorop staan.” De implementatie verloopt soepel. Berghout geeft aan dat hij er goed mee kan werken. “Ik zeg regelmatig ‘geef me vijf minuten de tijd, dan laat ik zien hoe wij je met ons systeem inzicht en controle kunnen geven over je hele keten.”    

Responsive design

De logistiek dienstverlener is erg te spreken over de samenwerking binnen het implementatieproject. “We kennen de mensen van Yellowstar goed, dat helpt. Ook merken we dat ze altijd bezig zijn met vooruitdenken”, aldus Berghout. De tevredenheid over de samenwerking is wederzijds. Rianne Groffen, CCO: “Het is fijn om projecten uit te voeren met een bedrijf dat innovatie ademt. Star Flow is wat ons betreft de portal die Ritra helpt om nog sneller te zien waar welke producten in de keten liggen. De overzichten hebben bovendien een responsive design, waarmee ze eenvoudig te openen zijn op een telefoon, een iPad, laptop of desktop.”