Vanaf 1 oktober 2021 voert de Nederlandse Douane het CVB – Container Vrijgave Bericht – in. Maar let op! Deze naam dekt niet de lading. Het CVB geldt óók voor het trailervervoer per ferry. Bij invoer vanuit het Verenigd Koninkrijk vormt het een extra verplichting bovenop de eisen die de Douane door Brexit aan de trailermarkt stelt. 

Wat gaat er veranderen

Na de introductie van het CVB is het indienen van nadere aangiften voor binnenkomende lading pas mogelijk op het moment van aankomst van het schip (ATA). Te vroeg ingediende aangiften keurt de Douane af. Het B/L-nummer en het gewicht op de nadere aangifte moeten bovendien overeenkomen met de voorafgaande Aangifte voor Tijdelijke Opslag (ATO) van de rederij, cargadoor of ferryoperator. De Douane tackelt op die manier het nu veel voorkomende probleem van mismatches. En het CVB heeft meer consequenties: pas na de nadere aangifte verstrekt de Douane het MRN dat nodig is voor de verplichte Portbase-voormelding voorafgaand aan het afhalen van lading bij de terminal.

Oplossing is vooruitwerken 

Dé oplossing om vertragingen door het CVB te voorkomen, is het gebruik van voorafaangiften. Het indienen daarvan mag van de Douane al vóór de aankomst van het schip. Ook verstrekt de Douane dan al vooruit het MRN voor de Portbase-voormelding bij de terminal. Het enige dat bij aankomst van het schip nog moet gebeuren, is het bij de Douane bevestigen van de voorafaangifte met een aanbrengbericht. Dit is eenvoudig te automatiseren. Op die manier geeft het CVB géén extra werk en bent u altijd zeker dat de lading snel door de Nederlandse haven gaat. 

Yellowstar helpt u via Star Connect graag met het maken van de juiste koppelingen voor zowel Brexit als het CVB. Uitgebreide informatie over de werking van het CVB en de redenen voor invoering leest u op de website www.voorbereidophetcvb.nl