Dagje hacken versnelt innovatie rondom delen van data

De eerste Tech-celerator van iSHARE leverde een schat aan nieuwe, innovatieve oplossingen voor het delen van data op. Ze zijn afkomstig van twintig multidisciplinaire teams, vaak met leden uit verschillende schakels in de keten. Na een dag lang hacken was de hoofdprijs weggelegd voor het team van Ritra, Yellowstar, Portbase, Secure Logistics en Poort8. Als onderdeel van het prijzenpakket mogen zij rekenen op veel publiciteit en maken zij kans op financiële steun voor verdere uitwerking van hun oplossing.

Meer dan vijftig developers, hackers, data scientists, business developers en andere specialisten stonden om negen uur ’s ochtends paraat in het kantoor van Hewlett Packard Enterprise in Amstelveen. Ze popelden van ongeduld om aan de slag te gaan met nieuwe oplossingen voor het delen van data in de logistiek. De inzet: veel exposure, onder meer via de marketingkanalen van iSHARE en de beurs ICT & Logistiek, en kans op financiële steun van de Topsector Logistiek voor verdere ontwikkeling van de oplossing.

In totaal hadden twintig, veelal multidisciplinaire teams, zich ingeschreven voor deze allereerst iSHARE Tech-celerator. Het waren teams van bedrijven die al data met elkaar deelden, maar in iSHARE mogelijkheden zagen om dat proces te verbeteren. Het waren ook teams van bedrijven die nog geen data deelden, maar nu hun kans grepen om daarvoor een interessante oplossing te bouwen. Onder de deelnemers bevonden zich organisaties als Cargonaut, Koopman Logistics, containeroverslagbedrijf ECT, maritiem dienstverlener Dirkzwager, dataintegratiespecialist ECS International, blockchainspecialist Zoof-it en Portbase, het platform voor de Nederlandse havens.

Hoofdprijs Tech-celerator

De dag startte met een introductie van Eefje van der Harst, projectmanager iSHARE. Zij gaf tekst en uitleg over de Tech-celerator, lichtte het competitie-element toe en vertelde meer over de jurycriteria. Daarna stelden de teams zich aan elkaar voor en startten zij met hacken. Gewapend met laptops, koffie, thee en broodjes begonnen de elf teams in drie zaaltjes aan de uitwerking van hun case.

Aan het eind van de dag diende elk team een drie minuten durende pitch te geven voor de jury, die bestond uit Michiel Haarman (Neutraal Logistiek Informatie Platform, NLIP), Douwe Lycklama (iSHARE), Clemens Essers (Hewlett Packard Enterprise) en Nanne Onland (Cargonaut). De jury beoordeelde de teams onder meer op de concrete uitwerking van hun cases.

Rond de klok van zes maakte de jury bekend welke teams het beste scoorden. De teams van ECS International en ECT vielen in de prijzen. De hoofdprijs was uiteindelijk weggelegd voor het team van Yellowstar, Ritra, Portbase, Secure Logistics en Poort8. Zoals beloofd aan de winnaars van de hoofdprijs: de komende tijd volgt meer informatie over deze toepassing van iSHARE.

Sessie ICT en Logistiek

Een container ophalen in de Rotterdamse haven en dat proces real-time volgen via het systeem van de expediteur. Met dat idee won het team van Portbase, Ritra Cargo, Yellowstar en Secure Logistics in samenwerking met Poort8 de allereerste Tech-celerator van iSHARE. Tijdens de vakbeurs ICT & Logistiek op 7 en 8 november laat het team zien dat hun idee daadwerkelijk gerealiseerd kan worden volgens de afspraken die binnen iSHARE zijn vastgelegd.

De basis voor de succesvolle samenwerking is al in 2017 gelegd. In november vorig jaar lieten deze bedrijven zien dat met hulp van iSHARE een koppeling tussen twee systemen kan worden gemaakt. Tijdens de vakbeurs ICT & Logistiek vond toen de eerste door iSHARE gevalideerde transactie tussen de systemen van Ritra Cargo en Portbase plaats. “Dat was een system-to-system koppeling. Maar een human-to-system koppeling is een stuk lastiger”, vertelt Casper van der Harst, architect bij Portbase. 

Tijdens de Tech-celerator van iSHARE op 11 oktober gaf het team een eerste aanzet tot die human-to-system koppeling. “Het lastige is dat we de persoon die wil inloggen moeten koppelen aan de rechten die hem door een organisatie zijn toegewezen. Wij kennen allemaal de websites waarop we moeten inloggen met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Daarmee kunnen we bewijzen dat wij zijn die we zeggen te zijn. Voor de applicaties in de Rotterdamse haven is dat echter niet voldoende. Met iSHARE kunnen we de gewenste zekerheid bieden”, vertelt Van der Harst.

Single sign-on in de haven

Niemand zit te wachten op een aparte gebruikersnaam met wachtwoord voor elke website. Ook niet in de haven. Portbase wil als identiteitsprovider’ ‘single sign-on’ bieden voor alle applicaties in de haven, ook die van derden. Met andere woorden: mensen met een inlog bij Portbase, kunnen daarmee inloggen bij alle applicaties. “Vergelijk het met DigiD, die consumenten toegang biedt tot verschillende websites van de overheid”, verklaart Van der Harst.

Het systeem van expediteur Ritra Cargo, ontwikkeld door Yellowstar, is zo’n applicatie van een derde partij. Als straks iemand inlogt met zijn Portbase-login, checkt het systeem van Ritra Cargo automatisch of die persoon is opgenomen in het iSHARE-register. Van der Harst: “Ritra Cargo hoeft die persoon niet zelf een inlog te geven, dat doen wij als identiteitsprovider. Door iSHARE kan Ritra Cargo toch erop vertrouwen dat die persoon is wie hij zegt te zijn.”

Autorisatieregister

Tijdens de Tech-celerator is het team nog een stap verder gegaan door een koppeling te leggen met het autorisatieregister van Poort8. Als Ritra Cargo een transportbedrijf autoriseert om een container op een terminal op te halen, wordt dat vastgelegd in zo’n autorisatieregister. “Als de chauffeur van dat transportbedrijf zich vervolgens meldt bij de terminal, kan hij zich identificeren met zijn CargoCard, uitgegeven door Secure Logistics dat net als Portbase als iSHARE-identiteitsprovider fungeert. Vervolgens checkt het systeem van Secure Logistics bij het autorisatieregister of die chauffeur inderdaad geautoriseerd is om de container op te halen”, legt Van der Harst uit.

Dankzij iSHARE kunnen klanten van Ritra Cargo dit hele proces straks real-time volgen. Zij ontvangen uit het systeem van Ritra Cargo informatie over het moment waarop een container met goederen op de kade wordt gezet en wanneer die door welke transporteur wordt opgehaald. iSHARE garandeert dat alleen de personen die daar recht op hebben, toegang krijgen tot deze informatie.

Early adopters

Op dit moment zijn Portbase, Ritra Cargo, Yellowstar, Secure Logistics en Poort8 druk bezig om de oplossing tot stand te brengen. Tijdens ICT & Logistiek op 7 en 8 november moet die oplossing in een demo-omgeving getoond worden. “Het kost veel energie om dit op te zetten, maar als het straks allemaal functioneert wordt het voor iedereen een stuk gemakkelijker”, stelt Van der Harst, die aangeeft dat de human-to-machine koppeling inmiddels op concrete interesse van enkele grote partijen in de haven kan rekenen. “Als die partijen aanhaken als early adopters, komt het vliegwiel van iSHARE pas echt goed op gang.”

Als de human-to-machine koppeling breed geïmplementeerd is, biedt dat voordelen voor alle personen die gebruik maken van diensten in de haven. Met hun Portbase-account kunnen zij inloggen bij heel veel applicaties, ook die van derden zoals expediteur Ritra Cargo. Als deze personen recht hebben op toegang tot data over de status van een container, kunnen ze dat recht weer delegeren aan hun eigen klanten of partners. De hele keten kan eerder worden geïnformeerd en daardoor beter worden gepland. Dat zijn de voordelen van een transparante supply chain.  

Yellowstar - altijd in beweging

Nieuws & Events

Door APEX upgrade naar 5.1 kan Ritra Cargo klanten blijven verbinden

Als wereldwijd opererend expediteur stelt Ritra Cargo klanten en IT centraal in haar logistieke processen. De recente Oracle APEX upgrade naar 5.1 was nodig om de juiste balans te houden tussen IT en Logistiek.

Lees meer →
Nieuws & Events

IT Succesverhalen: Oracle Application Express Community

Vanaf het begin gebruikt Yellowstar Oracle-Apex als een ontwikkelingsplatform. Na vele implementaties was Oracle Apex onder de indruk van de successen van onze klanten en hun toegevoegde waarde in de markt door IT oplossingen. Lees de ervaringen van onze klanten.

Lees meer →
Nieuws & Events

Yellowstar is één van de eerste Softwarepartners van iSHARE

Globis en Yellowstar Solutions mogen zich vanaf deze week officieel Softwarepartner van iSHARE noemen. Het partnerschap met Globis en Yellowstar past in de strategie van iSHARE om elk logistiek bedrijf in Nederland te laten profiteren van de mogelijkheden van iSHARE.

Lees meer →