Het is bijna zomer! Op het balkon, in de tuin of op een terras kunnen wij weer volop gaan genieten van de zon. Alles wat je daarvoor nodig hebt bestel je online, waarna de aflevering gebeurt op het moment dat het jou het beste uitkomt. Steeds vaker kun je de bezorger daarbij real-time volgen tot aan de voordeur. Zo verdoe je geen tijd met wachten en geniet je maximaal van je vrije uren.

Waarom is het dan toch dat wij in ons werkend leven voortdurend achter orders aan blijven bellen en mailen? Met Excel-sheets daarbij als onvolkomen, want deze bevatten nooit de actuele waarheid. Privé weet je toch hoe relaxt het digitale leven kan zijn? Het antwoord ligt mogelijk in een combinatie van tijd, geld en niet weten waar of hoe te beginnen. Onveranderd blijven wij proberen om in bestaande executiesystemen ook de buitenwereld te betrekken. Een ERP of  TMS is vanuit zijn primaire functie echter niet ingericht op ketensamenwerking en ketenafstemming. Dat vraagt van buiten naar binnen kunnen denken en daar zijn dergelijke systemen in de basis niet voor bedoeld. 

Wil je voor automatisering verder kijken dan je eigen bedrijfsmuren, dan zal je ook serieus rekening moeten houden met belangen en mogelijkheden van andere ketenpartijen, zoals klanten, leveranciers, DC’s, groothandels, winkels en consumenten. Iedereen zit op zijn eigen manier in de wedstrijd. Ketensamenwerking vraagt flexibiliteit en inlevingsvermogen, zodat elke schakel vanuit zijn eigen omgeving zo optimaal mogelijk kan bijdragen aan jouw einddoel. Een multi-device, webbased aanpak geeft iedereen hiervoor naar de eigen situatie aan te passen handvatten. Vanuit een helder gedefinieerde basis is vervolgens stap voor stap verdere uitbreiding mogelijk. Zowel qua aantallen aangesloten partijen als functionaliteiten.

Het DNA van systemen voor ketensamenwerking is volledig anders dan van executiesystemen

Het DNA van systemen voor ketensamenwerking is simpel gezegd volledig anders dan dat van executiesystemen. Hoezeer leveranciers ervan ook hun best doen je anders te laten geloven. Vanuit executiesystemen is aanvullend gebruik van Excel echter haast onontkoombaar. Dat maakt ketensamenwerking per definitie ongestructureerd. Voortdurend ben je bezig met bellen en mailen. Zonder ooit real-time zicht op wat zich in de keten afspeelt en om bijsturen vraagt. Systemen voor ketensamenwerking daarentegen zijn er juist op ingericht om die proactieve sturing wél mogelijk te maken.

Automatiseren is op zich niet moeilijk. Waar het om gaat is wát je automatiseert. Zoals je thuis privé 24/7 online je bestellingen plaatst en de bezorging volgt, zo is ook zakelijk door real-time ketensamenwerking een wereld te winnen. Dat maakt het werken voor iedereen leuker, de resultaten beter en in plaats van stress die je mee naar huis neemt, kunt je daar op je terras of balkon daadwerkelijk in de zon relaxen!