Low code is hot! Wie de vakmedia volgt, kan haast niet anders dan concluderen dat software ontwikkelen aan de hand van voorgeprogrammeerde bouwblokken het ei van Columbus is. Oók in de logistiek.

Een willekeurig blik low code bouwblokken opentrekken werkt niet

Deels kan ik dit beamen. Low code maakt het ontwikkelen van logistieke software absoluut makkelijker dan met een traditionele programmeertaal. Tegelijkertijd is er een grote maar. Low code is niet een wondermiddel dat bedrijven zomaar zelfredzaam maakt. Zodra in de logistieke keten de vraagstukken complexer worden, is het echt een ander verhaal. De eenvoud van low code en de in supply chains alsmaar belangrijkere connectiviteit en veelvuldig voorkomende algoritmische vraagstukken laten zich niet automatisch verenigen. Een willekeurig blik low code bouwblokken opentrekken werkt niet. De juiste software implementeren staat of valt bij de juiste combinatie van ICT-kennis en verstand van de logistieke business.

Alles begint met een goede architectuur

Hoe essentiëler een applicatie is voor een logistiek bedrijfsproces, hoe hoger de eisen aan performance, onderhoud en beveiliging. Alles begint met een goede architectuur. Vooraf moet volledig duidelijk zijn wat een applicatie in de praktijk moet doen. Van afstand kan het voor een bedrijf aantrekkelijk lijken om zelf intuïtief low code bouwblokken te beginnen stapelen. Hoe moeilijk kan dat zijn? Zonder de juiste architectuur stort dit bouwwerk op zeker moment echter onherroepelijk in. Zelf in low code ontwikkelen betekent bovendien steeds van scratch beginnen, sluit een bedrijf uit van de marktkennis van anderen en vergroot de afhankelijkheid van één of enkele eigen medewerkers.

De crux is het combineren van low code en logistieke kennis

Voor Yellowstar is low code al sinds onze oprichting in 2009 een vanzelfsprekendheid. In combinatie met onze grote logistieke kennis helpen low code bouwblokken ons om voor klanten 2 - 3 keer sneller te ontwikkelen dan kan in traditioneel programmeren. Wij bouwen echter pas na eerst samen met de klant een diepgaande analysefase te hebben doorlopen. Wat is exact nodig, om welke logistieke processen gaat het, wat wil de klant bereiken? Vanuit de low code basis voegen wij hiervoor naar wens maatwerk toe.

Low code maakt upgrades eenvoudig

Stap voor stap werken wij samen met de klant via de agile/scrum-methode in korte sprints naar het beoogde eindresultaat. Een groot voordeel van low code is dat upgrades relatief eenvoudig zijn. Een traditionele applicatie is na zo’n tien jaar afgeschreven. Wij kunnen klanten dankzij low code haast tot in het oneindige naar nieuwe versies begeleiden. Zonder dat een bedrijf afscheid hoeft te nemen van zijn oorspronkelijke database.

Low code software ontwikkelen voor de logistiek is feitelijk als de sector zelf: snelheid, flexibiliteit, continuïteit en het vermogen tot samenwerken zijn elementaire vereisten. Ook voor low code is ketensamenwerking key!

Stijn Scheepers
Chief Executive Officer Yellowstar