Low code is hot! Wie de vakmedia volgt, kan haast niet anders dan concluderen dat software ontwikkelen aan de hand van voorgeprogrammeerde bouwblokken hét ei van Columbus is.

Marktkennis is gewoonweg cruciaal

Deels kan ik dit beamen. Low code maakt het ontwikkelen van software absoluut makkelijker dan met een traditionele programmeertaal. Tegelijkertijd is er een grote maar. Low code is niet een wondermiddel dat bedrijven zomaar zelfredzaam maakt. Zodra zoals in de logistieke keten de vraagstukken complexer worden, is het echt een ander verhaal. De eenvoud van low code en de in supply chains alsmaar belangrijkere connectiviteit en veelvuldig voorkomende algoritmische vraagstukken laten zich niet automatisch verenigen. Een willekeurig blik low code bouwblokken opentrekken werkt niet. Marktkennis is gewoonweg cruciaal. De juiste software implementeren staat of valt bij verstand van de logistieke business van je klant.

Alles begint altijd met een goede architectuur

Hoe essentiëler een applicatie is voor een logistiek bedrijfsproces, hoe hoger ook de eisen aan performance, onderhoud en beveiliging. Alles begint altijd met een goede architectuur. Vooraf moet volledig duidelijk zijn wat een applicatie in de praktijk moet gaan doen. Uiteraard is het aan iedereen vrij om spontaan, intuïtief bouwblokken te beginnen stapelen. Op een gegeven moment stort het bouwwerk dan echter onherroepelijk in. Zelf in low code ontwikkelen betekent bovendien steeds van scratch beginnen, sluit een bedrijf uit van de marktkennis van anderen en vergroot de afhankelijkheid van één of enkele eigen medewerkers.

De crux is low code en logistieke kennis met elkaar weten te combineren

Voor Yellowstar is low code al sinds onze oprichting in 2009 een vanzelfsprekendheid. In combinatie met onze grote logistieke kennis helpen de bouwblokken van low code ons om voor klanten een factor 2 - 3 sneller te ontwikkelen dan kan in traditioneel programmeren. Wij bouwen echter pas na eerst met de klant een diepgaande analysefase te doorlopen. Wat is exact nodig, om welke logistieke processen gaat het, wat wil men bereiken? Vanuit de low code basis voegen wij hiervoor naar wens maatwerk toe. Stap voor stap werken wij vervolgens samen met de klant via de agile/scrum-methode in korte sprints naar het beoogde eindresultaat. Een groot voordeel van low code is daarbij dat upgrades in de tijd relatief eenvoudig zijn. Waar een traditionele applicatie na zo’n tien jaar is afgeschreven, kunnen wij klanten dankzij low code haast tot in het oneindige naar nieuwe versies begeleiden. Zonder dat een bedrijf afscheid hoeft te nemen van zijn oorspronkelijke database.

Low code software ontwikkelen voor de logistiek is feitelijk als de sector zelf: snelheid, flexibiliteit, continuïteit en het vermogen tot samenwerken zijn elementaire vereisten. Ook voor low code is ketensamenwerking key!

Stijn Scheepers
Chief Executive Officer Yellowstar