"Hans Ketterings van Yellowstar en Hans Hulsinga, als Logistics & Supply Chain professional verbonden aan de UC Group mailen elkaar over logistieke onderwerpen die hen beide bezighouden."

Beste Hans K,

Even terug naar de basis. Ketenregie, ik vind het zo’n verschrikkelijk woord. Het lijkt bijna een slechte Nederlandse vertaling, een woord dat gebruikt en misbruikt wordt. Is er iemand wel eens een ketenregisseur tegengekomen op een verjaardagsfeestje? ‘Supply chain’ bekt veel beter!

En wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld? Volgens mij gaat het om het managen van de gehele route van leverancier tot klant, om zo het product zo efficiënt mogelijk daar te krijgen. Efficiënt staat hierbij onder andere voor kosten, zichtbaarheid, wanneer de klant het wil en tenslotte kwaliteit.

Ketenregie raakt iedereen die iets verhandelt. Maar ketenregiepartijen let op! Ga in godsnaam je oplossing niet zomaar aan iedereen verkopen. Als ‘ontvangende’ partij zat ik na een salesgesprek met zo’n ketenregieclub vaak met een nog groter vraagteken boven mijn hoofd dan vooraf. Veel te complex, ik zag geen toepasbare oplossing en dus niet intern te verkopen. Analyseer je potentiële klant goed alvorens je het gesprek aangaat en kom niet aan met een powerpoint met een eindeloze reeks modules. Zoek de handvatten en zorg dat je gericht een oplossing presenteert die past bij de fase waarin het betreffende bedrijf zich bevindt. Dat is ketenregie allicht.

Groet,

Hans Hulsinga

HANS hulsinga

UC Group

Beste Hans H,

Ketenregie blijkt vaak een illusie. Dominante ketenpartijen trachten via ‘ketenregie’ met dwang, grip te krijgen op informatiestromen tussen partijen en uiteindelijk op die partijen zelf. Maar hoe mooi zou het zijn als dergelijke dominante partijen zich gaan inzetten om de keten zelfredzaam te maken. Dat is spannend, want wantrouwen en afdwingen moet plaatsmaken voor vertrouwen en loslaten. Dit kan echter zeker wel lukken; iedereen dient uiteindelijk hetzelfde belang: de keten voorspelbaar maken en met plezier naar je werk gaan.

Zie het als de kanjertraining in een willekeurige groep 6 van de basisschool. Als kind ga je staan en laat je je zonder aarzelen achterovervallen, omdat je er blindelings op vertrouwt dat je klasgenootjes je zullen opvangen.

Dominante ketenpartijen zouden hierbij het voortouw kunnen nemen door een ketenplatform op te tuigen, waarop iedereen kan aansluiten en informatie delen. Als iedereen tijdig ziet wanneer en waar excepties ontstaan, is mijn ervaring dat men deze ook oplost. Het is nooit onwil; professionals laten niet graag dingen fout gaan. Escalaties zullen altijd blijven bestaan en de uitdaging is om problemen niet de ruimte te geven groter te groeien. De betrouwbaarheid van data is het grootst als de registratie van gegevens zo dicht mogelijk bij de bron plaatsvindt. Boekhoudachtige ERP-applicaties schieten hierin tekort. Deze vangen de werkelijkheid altijd achteraf. Logistieke executiesystemen zijn daar wel goed in. Hiermee kun je actuele en betrouwbare data delen in de keten.

Sociale inclusie is een tweede stap. Alle ketenpartijen kunnen tegenwoordig aansluiten via internet. Ook bijvoorbeeld boeren in Vietnam zijn zo te helpen bij het kiezen van de beste dag om cashewnoten te oogsten en de keuze voor de goedkoopste transportmogelijkheden die aansluiten bij de geplande verkoopacties van retailers in Nederland. Het oplossend vermogen van de keten is groter wanneer iedereen meedoet.

Het gevolg van transparantie en inclusie is dat logistiek management de komende jaren gaat veranderen. Ketenmonitoring richt zich op het voorkomen van fouten en niet meer op het leren van reeds gemaakte fouten. Voorkomen in plaats van genezen. Dat is het subtiele onderscheid tussen kwaliteitscontrole en kwaliteitsgarantie, waar de markt op zit te wachten. Welkom in de nieuwe wereld van ketenregie, met tevreden klanten en leuker werk.

Groet,

Hans Ketterings

HANS KETTERINGS

Yellowstar