Blog

IT in logistiek: standaard, maatwerk of hybride?

Bedrijven met projectgedreven logistiek hebben een specifieke behoefte als het gaat om de IT-ondersteuning van hun logistieke processen. Bij deze IT keuze wordt u al snel geconfronteerd met een lastige keuze: wordt het maatwerk software, of een standaard product? Of zijn er ook slimme hybride oplossingen beschikbaar waarmee u de wisselende behoefte van klanten en medewerkers ondersteunt en tegelijkertijd de efficiency en voorspelbaarheid van logistieke processen verbetert?

De voor- en nadelen van maatwerk IT

Maatwerk software is een oplossing die op maat voor uw organisatie wordt ontworpen en ontwikkeld. Deze kan in samenspraak met gebruikers worden ontwikkeld en sluit op het moment van ontwikkeling perfect aan bij uw behoefte.

Een aantal nadelen van maatwerk zijn de hoge kosten voor ontwikkeling en beheer en de lange ontwikkeltijd die resulteert in een langere time to market en time to value. Een ander aandachtspunt is de ‘houdbaarheid’ van maatwerk IT. De markt waarin u opereert is volop in beweging. In hoeverre bent u in staat te voorspellen hoe uw logistieke processen er volgend jaar uit zullen zien? Wanneer de maatwerk IT-oplossing moet worden aangepast om veranderende processen te ondersteunen, is er opnieuw sprake van een grote investering.

De voor- en nadelen van standaard IT

Standaard IT-oplossingen kunnen relatief snel en tegen voorspelbare kosten worden geïmplementeerd. Er is een korte time to value en de kosten van (door)ontwikkeling van de oplossing worden door meerdere klanten gedragen.

Uiteraard kennen standaard IT oplossingen ook nadelen. Een volledig standaard pakket biedt vaak beperkte mogelijkheden voor bedrijfsspecifieke functies en innovaties. Voor uitbreidingen en doorontwikkeling bent u afhankelijk van de snelheid en keuzes voor de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit van de ontwikkelaar. Het is onze ervaring dat volledig standaard pakketten vaak voor niet meer dan 70-80% aansluiten bij de echte behoefte van het bedrijf.

Best of both worlds

Als Sustainability Coach bij Yellowstar help ik klanten het meeste rendement uit hun logistieke IT te halen. Er zijn natuurlijk situaties die maatwerk vereisen, maar waar mogelijk adviseren wij standaarden. Met onze hybride aanpak krijgt de klant het beste van twee werelden: standaard waar het kan, maatwerk waar het moet. Deze aanpak is niet alleen snel en flexibel, maar levert ook de laagste TCO en kortste ROI op. Op deze manier leveren wij oplossingen waar niet alleen de IT manager, supply chain manager, inkoper en gebruikers bij onze klanten voordelen van ervaren. Maar ook de samenwerking in de keten met uw klanten, toeleveranciers en onderaannemers wordt sterk verbeterd en transparanter.

Hybride IT voor logistieke processen

Bij Yellowstar bouwen we hybride IT-omgevingen voor onze klanten op basis van ons platform Star Suite en onze Yellow Services. Star Suite bestaat uit een aantal standaard modules die kunnen worden geconfigureerd. Vervolgens integreren we deze eenvoudig en snel met uw applicatie landschap, externe modules, klanten en toeleveranciers. Zo behoud uw snelheid, flexibiliteit, en schaalbaarheid.

Op deze manier richten we het logistieke proces voor onze klanten in: geen maatwerk, maar een aanpasbaar standaard systeem. Dat noemen we IT for Social Supply Chain: wij geven klanten adviezen hoe ze processen of systemen efficiënter kunnen maken voor mensen, zodat die meer tijd krijgen voor het bedenken van slimme sales concepten en oplossingen voor hun medewerkers, klanten en toeleveranciers.

Yellowstar - altijd in beweging

Downloads

Whitepaper: Project Based Logistics en Social Supply Chain

Verstorende gebeurtenissen, steeds kritischere klanten, een financiële race naar de bodem en niet of niet goed aan elkaar geknoopte bedrijfsapplicaties. Het logistieke proces staat zwaar onder druk. Lees de whitepaper.

Lees meer →
Referenties

Caliber beheert wereldwijd complexe designprojecten met Star Flow

Caliber is gespecialiseerd in het plannen van alle (wereldwijde) supply chain activiteiten voor winkelinrichtingprojecten. Star Flow geeft Caliber de gewenste end-to-end visibility vanaf het ontwerp tot de oplevering.

Lees meer →
Referenties

Boskalis binnen 1 maand ‘live’ met Yellowstar SC forwarding application

Boskalis was op zoek naar een bewezen warehousing oplossing met transport functionaliteit. Bij nader inzien was een web based Forwarding systeem een betere oplossing. Het systeem is eenvoudig in gebruik.

Lees meer →