Blog

It in logistiek: hoe kiest u het juiste systeem?

De toegevoegde waarde van IT voor de ondersteuning van logistieke werkzaamheden en processen staat niet ter discussie. Maar wanneer u een concrete uitdaging op dit gebied heeft: wat voor softwarepakket koopt u dan? Veel organisaties oriënteren zich dan al snel op een nieuw Transport Management Systeem (TMS) of Warehouse Management Systeem (WMS). Maar dit zijn grote investeringen, dus u wilt wel zeker weten dat u het juiste systeem aanschaft.

Waar zit uw probleem?

De logistieke keten is vaak lang en ondoorzichtig met veel partijen waardoor de keten lastig te managen is. Als Sustainability Coach bij Yellowstar Solutions help ik onze klanten hun logistiek te optimaliseren met behulp van slimme IT oplossingen. Wat ik daarbij vaak merk is dat de processen redelijk tot goed op orde zijn, maar dat de bedrijven een uitdaging hebben op het gebied van de end-to-end visibility. Kort gezegd: er is gebrek aan inzicht en overzicht. Hierdoor is de organisatie niet in staat de transportstromen op de juiste manier te plannen. Er wordt inefficiënt gewerkt, klantvertrouwen en klanttevredenheid staan onder druk en de logistieke kosten lopen op.

Supply Chain Collaboration

De oorzaken hiervan zijn het ontbreken van tools om samen te kunnen werken en weerstanden om informatie te delen en systemen te integreren. Het resultaat: de organisatie heeft geen efficiënte manier om data te ontvangen en delen. Er is onvoldoende inzicht en de klanttevredenheid staat onder druk. Een eerste stap om deze problemen op te lossen is het overzichtelijk en inzichtelijk krijgen van de gegevens die al beschikbaar zijn en deze te vertalen naar informatie waarop kan worden geacteerd. Maar welk systeem heeft u daarvoor nodig?

Kiest u wel de juiste oplossing?

Wanneer het echte probleem bekend is, kunt u gericht zoeken naar de juiste oplossing en IT-partner. Want werkt uw TMS en/of WMS op zich nog goed, maar ontbreekt het u aan inzicht en overzicht? Dan kunt u dit oplossen met een relatief eenvoudige en goedkope uitbreiding op uw huidige systemen waarmee u relevante en waardevolle supply chain informatie met klanten, leveranciers en vervoerders kunt uitwisselen. Door alle ketenpartijen proactief te informeren en te betrekken maakt u de keten transparant, kunt u op hoge snelheid betrouwbaar leveren en een minimale voorraad aanhouden.

Minimale investering, maximaal resultaat

Ons motto: behoud wat goed is en voeg gerichte functionaliteit toe om uw IT-systemen nog beter te maken. Dat doen we voor klanten als Ritra Cargo, Caliber Global, Boskalis en Huisman Equipment met een supply chain collaboration platform. Hiermee krijgt de organisatie end-to-end visibility in logistieke processen en medewerkers krijgen toegang tot relevante informatie binnen een portal. Door workflows kan informatiedeling worden geautomatiseerd waardoor order entry niet alleen sneller maar ook met veel minder kans op fouten gebeurt.

Duurzaamheid in samenwerking

Wij maken hierbij gebruik van grotendeels standaard oplossingen zoals ons platform Star Flow, het order management portal voor uw logistieke keten met modules zoals een Order Management Portal voor uw logistieke keten of real-time stock visibility voor uw partners, klanten en suppliers. Door de modulaire opbouw kan dit platform snel worden geïmplementeerd met zo min mogelijk maatwerk. Dit is wat mij betreft tekenend voor de duurzame manier waarop wij met onze klanten samenwerken: we werken stap voor stap en op basis van Agile/Scrum principes toe naar een maximaal resultaat met een minimale investering. Wij helpen onze klanten te blijven veranderen en optimaliseren voor blijvende maximale controle over de volledige supply chain.

Yellowstar - altijd in beweging

Nieuws & Events

Trendrapport: 6 grootste uitdagingen van een logistiek manager

Als logistiek manager wordt er vandaag de dag veel van u gevraagd. U voelt zich regelmatig als een held op sokken. Download ons allernieuwste trendrapport en stop met het continu stoppen van gaten. Leer hoe uw zes grootste uitdagingen beter te managen zijn.

Lees meer →
Referenties

Transparantie in de keten bij Vonk en Co door Star Flow

Logistiek dienstverlener Vonk en Co is live gegaan met Star Flow, een logistieke webportal van Yellowstar. De portal geeft klanten van de onderneming continu en real-time inzicht in alle goederenbewegingen. Dankzij het portal boekt Vonk en Co nu tijdwinst.

Lees meer →
Referenties

Caliber opent winkels twee weken sneller dankzij oplossing Yellowstar

Caliber houdt zich bezig met een bijzondere supply chain nichemarkt, namelijk wereldwijd support bij het openen van winkelketens. Op basis van project based logistiek biedt het bedrijf end to-end visibility vanaf het ontwerp tot de oplevering van een winkelinrichting.

Lees meer →