De toegevoegde waarde van IT voor de ondersteuning van logistieke werkzaamheden en processen staat niet ter discussie. Maar wanneer u een concrete uitdaging op dit gebied heeft: wat voor softwarepakket koopt u dan? Veel organisaties oriënteren zich dan al snel op een nieuw Transport Management Systeem (TMS) of Warehouse Management Systeem (WMS). Maar dit zijn grote investeringen, dus u wilt wel zeker weten dat u het juiste systeem aanschaft.

Waar zit uw probleem?

De logistieke keten is vaak lang en ondoorzichtig met veel partijen waardoor de keten lastig te managen is. Als Sustainability Coach bij Yellowstar Solutions help ik onze klanten hun logistiek te optimaliseren met behulp van slimme IT oplossingen. Wat ik daarbij vaak merk is dat de processen redelijk tot goed op orde zijn, maar dat de bedrijven een uitdaging hebben op het gebied van de end-to-end visibility. Kort gezegd: er is gebrek aan inzicht en overzicht. Hierdoor is de organisatie niet in staat de transportstromen op de juiste manier te plannen. Er wordt inefficiënt gewerkt, klantvertrouwen en klanttevredenheid staan onder druk en de logistieke kosten lopen op.

IT logistiek en ketensamenwerking

De oorzaken hiervan zijn het ontbreken van tools om samen te kunnen werken en weerstanden om informatie te delen en systemen te integreren. Het resultaat: de organisatie heeft geen efficiënte manier om data te ontvangen en delen. Er is onvoldoende inzicht en de klanttevredenheid staat onder druk. Een eerste stap om deze problemen op te lossen is het overzichtelijk en inzichtelijk krijgen van de gegevens die al beschikbaar zijn en deze te vertalen naar informatie waarop kan worden geacteerd. Maar welk IT logistiek systeem heeft u daarvoor nodig?

Kiest u wel de juiste oplossing?

Wanneer het echte probleem bekend is, kunt u gericht zoeken naar de juiste oplossing en IT-partner. Want werkt uw TMS en/of WMS op zich nog goed, maar ontbreekt het u aan inzicht en overzicht? Dan kunt u dit oplossen met een relatief eenvoudige en goedkope uitbreiding op uw huidige systemen waarmee u relevante en waardevolle supply chain informatie met klanten, leveranciers en vervoerders kunt uitwisselen. Door alle ketenpartijen proactief te informeren en te betrekken maakt u de keten transparant, kunt u op hoge snelheid betrouwbaar leveren en een minimale voorraad aanhouden.

Minimale investering, maximaal resultaat

Elke bedrijfssituatie is anders maar onze aanpak is altijd hetzelfde: we beginnen met een standaard basis en werken samen naar een op de vraag toegesneden oplossing toe. Afhankelijk van de wensen van het vragende bedrijf bieden we een extra schil bovenop bestaande, interne systemen, realiseren wij een nieuw executiesysteem of verrijken we bestaande systemen met logistieke modules.

Ketensamenwerking systemen realiseren wij voor klanten als Blokker, Ritra Cargo, Boskalis en Huisman Equipment. Hiermee krijgt de organisatie end-to-end visibility in logistieke processen en medewerkers krijgen toegang tot relevante informatie binnen een portal. Door workflows kan informatiedeling worden geautomatiseerd waardoor order entry niet alleen sneller maar ook met veel minder kans op fouten gebeurt.

Duurzaamheid in samenwerking

Star Flow is ons logistiek platform die over de hele keten heen ligt, deze overziet, verkort en efficiënter maakt. Uw eigen afdelingen verbinden wij real-time met klanten, leveranciers en/of vervoerders. Door de modulaire opbouw kunnen we een snelle start maken en maatwerk toevoegen passend bij uw specifieke bedrijfsprocessen. Dit is wat mij betreft tekenend voor de duurzame manier waarop wij met onze klanten samenwerken: we werken stap voor stap en op basis van Agile/Scrum principes toe naar een maximaal resultaat met een minimale investering. Wij helpen onze klanten te blijven veranderen en optimaliseren voor blijvende maximale controle over de volledige supply chain.