Online aankopen doen. Of je het nu leuk vindt of niet, in coronatijd zijn wij er met z’n allen min of meer toe veroordeeld. En inderdaad… vaak is het logistiek een aangename ervaring. Je bestelt, vervolgens betaal je en vanaf dan is het één gestroomlijnd traject vanaf het warehouse tot aan je voordeur. Desgewenst met levering op dezelfde dag, gedetailleerde track & trace en retourservice. Alles in de outbound logistiek lijkt (voor de buitenstaander althans) perfect onder controle.

Het antwoord is veelal even eenvoudig als confronterend

De eerste barstjes in dit ideaalbeeld vind je vaak in het bestelproces. In een webshop geadverteerde artikelen blijken lang niet altijd voorradig, alleen vertraagd of zelfs helemaal niet leverbaar. Hoe kan dat, vraag je je dan af. Het antwoord is veelal even eenvoudig als confronterend: vergaande automatisering als in de outbound logistiek ontbreekt in veel gevallen in de inbound logistiek. Hoe verder terug in de logistieke keten, hoe meer de organisatie en uitvoering een zwart gat worden.

‘Inbound en outbound logistiek komen pas samen in het distributiecentrum’

Onderzoeken vanuit evofenedex bevestigen het telkens weer: telefoon, e-mail en Excel zijn voor het delen van data in de logistieke keten nog steeds veruit dominant. En daar gaat het dan ook vaak mis. Inbound logistiek en outbound logistiek zijn gescheiden trajecten die pas samenkomen in het distributiecentrum. Eerst in de aanloop naar de aankomst verschijnen artikelen via opname in het warehousemanagementsysteem (WMS) daadwerkelijk op de radar. Maar wat daaraan voorafgaand gebeurt? De huidige inbound stroom blijft qua zicht en sturing ver achter bij de outbound stroom.

De webshop ontbeert de aansluiting op het traject ervoor. En zo is onbekend waar in de keten voorraden zich bevinden en wanneer deze beschikbaar komen. Wat is de orderstatus bij de leverancier, hoeveel artikelen zijn er onderweg en op welk moment worden deze verwacht in het distributiecentrum? Niemand die real-time zicht heeft op dergelijke virtuele voorraden en daarover informatie kan geven. Elke schakel opereert min of meer stand alone. Voor het nastreven van customer intimacy en customer satisfaction een vreemde gewaarwording. Want hoe kun je dat als bedrijf bereiken als artikelen steeds te laat of geheel niet leverbaar blijken?

De oplossing is inbound en outbound logistiek naadloos integreren

Uiteindelijk is dit alleen te realiseren door óók de inbound logistiek verder te digitaliseren, 24/7 zichtbaar te maken en naadloos te integreren met wat je outbound doet. Door al in het inbound-traject leveranciers en ketenpartners digitaal aan je te binden, ontstaat voor iedereen transparantie en wordt optimale ketensamenwerking mogelijk. Dat is meer en gaat veel verder dan de leverancier digitaal een order verstrekken. Volg en stuur je het orderproces vervolgens niet real-time, dan leidt dit onherroepelijk tot verrassingen in het distributiecentrum.

Leverancier(s) en logistieke dienstverleners zullen in dat geval hun eigen route kiezen voor de uitvoering, timing en wijze van levering. Daarbij voornamelijk terugkoppelend via Excel-rapportages aan de hand waarvan geen proactief handelen mogelijk is. Door alle schakels in één systeem digitaal te laten samenwerken, voorkom en vooral verbeter je dat. Elke stap wordt real-time zichtbaar en stuurbaar. Gebruik van het web maakt dit voor iedereen haalbaar.

Elke stap tot aan de consument kan zo naadloos in elkaar overlopen

Inbound en outbound logistiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De huidige, veelvuldig voorkomende praktijk van gescheiden logistieke werelden is inefficiënt en uiteindelijk niet houdbaar. Automatiseren van wat wij als consument aan de deur ontvangen zou niet halverwege moeten starten in het distributiecentrum, maar al helemaal aan het begin van de logistieke keten. Alle stappen tot aan de consument kunnen zo naadloos in elkaar overlopen. Door hier samen met alle schakels werk van te maken, wordt een bedrijf pas echt slagvaardig!